România, prima în UE la incidența cazurilor de tuberculoză. Rafila: "Observăm şi o suprapunere a situaţiei legate de poluare"

România, prima în UE la incidența cazurilor de tuberculoză. Rafila: "Observăm şi o suprapunere a situaţiei legate de poluare"

România se află pe primul loc în UE la numărul de îmbolnăviri cu tuberculoză. Doar anul trecut în țara noastră au fost confirmate peste 9.500 de îmbolnăviri.

Rata incidenţei tuberculozei a fost, în anul 2023, de 48/100.000 de locuitori, fiind înregistrate 9.572 de cazuri, dintre care 429 la copii, a informat Institutul "Marius Nasta", vineri, 24 martie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei.

"Tuberculoza rămâne un subiect de sănătate publică pe agendă în România şi, chiar dacă după o perioadă de scădere constantă începând cu anul 2004 a incidenţei tuberculozei, când eram pe la 140, dacă nu mă înşel, şi am ajuns undeva în jur de 50 în ultimii ani, aparent numărul de cazuri creşte. Sigur acestea sunt valorile, creşterea este lentă. Sunt convins că acest lucru este şi ca urmare al pandemiei care a dus la reducerea activităţilor legate de diagnosticul tuberculozei şi este rebound, care nu este neobişnuit, mai ales că nu este o creştere dramatică. (...) Problema tuberculozei multidrogrezistentă, care preocupă deopotrivă autorităţile din România, OMS, Comisia Europeană, rămâne o problemă sensibilă şi facem tot ceea ce ţine de noi ca să asigurăm o medicaţie şi complianţa la tratament a pacienţilor", a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la un eveniment organizat de Institutul "Marius Nasta".

Potrivit acestuia, în prezent, se observă o suprapunere a poluării cu particule de dimensiune mică cu zonele unde incidenţa tuberculozei este mai mare.

"Acum, în plus faţă de ce ştiam noi, mai mult sau mai puţin istoric, observăm şi o suprapunere a situaţiei legate de poluare cu harta incidenţei tuberculozei din România unde valorile ridicate ale prezenţei particulelor cu dimensiune mică sub 2,5 nanometri în aerul inspirat coincid şi cu zonele unde incidenţa tuberculozei este mult mai mare", a arătat Alexandru Rafila.

Peste 9.500 de cazuri de tuberculoză în 2023

Datele arată că în anul 2023 rata incidenţei tuberculozei, în rândul populaţiei, a ajuns la 48 de cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, faţă de de 46,3 în 2022 şi 39,7 în 2021. Comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creştere cu peste 700 de pacienţi, în anul 2022 au fost înregistrate 8.824 de cazuri de tuberculoză, din care 327 au fost copii", arată Institutul "Marius Nasta" într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, acesta este al treilea an consecutiv de creştere a incidenţei tuberculozei în România.

Judeţele cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Botoşani, unde s-au înregistrat peste 75 de cazuri/100.000 de locuitori. La polul opus sunt Covasna, Bistriţa-Năsăud, Alba, Braşov şi Sălaj cu mai puţin de 30 de cazuri/100.000 de locuitori.

În cazul tuberculozei depistate la copii, judeţele cu incidenţă mare sunt Teleorman cu aproape 80 de cazuri/100.000 de locuitori, Brăila, Giurgiu, Călăraşi şi Bihor. Judeţul cu incidenţă zero la copii este judeţul Alba, iar incidenţele cele mai mici sunt înregistrate în Botoşani, Sălaj şi Covasna.

Conform specialiştilor, există mai mulţi factori care ar putea contribui la această creştere a incidenţei tuberculozei la copii: contactul cu adulţi bolnavi - copiii pot fi expuşi la tuberculoză prin contactul cu adulţi sau alte persoane infectate din mediul lor, inclusiv în familie, comunitate sau în instituţii de învăţământ, accesul limitat la sisteme de sănătate în anumite teritorii din România, ceea ce poate duce la întârzierea diagnosticului şi tratamentului, imunitatea slăbită sau existenţa unui sistem imunitar imatur, ceea ce îi face mai susceptibili la infecţii.

De asemenea, şi stresul şi condiţiile socio-economice precare pot creşte riscul de tuberculoză, prin scăderea rezistenţei lor la infecţii şi prin expunerea la factori de risc.

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este o boala infecțioasă provocată de bacteria Mycobacterium Tuberculosis, numită și Bacilul Koch. Cea mai des întâlnită formă de tuberculoză atacă plămânii și se numește tuberculoză pulmonară.

Există și o alta formă numită tuberculoză extrapulmonară, în care bacteriile atacă regiuni ale corpului precum oase, rinichi, ganglioni limfatici sau sistemul nervos central, scrie sfatulmedicului.ro. De asemenea, se întâlnesc și cazuri de tuberculoză diseminată, afecțiune în care bacteriile se răspândesc prin sistemul sangvin și atacă întreg organismul.

Tuberculoza este o afecțiune gravă, însă ușor de vindecat. Tratamentul durează minimum 6 luni, dar sunt și cazuri în care se prelungește până la un an. Sub nicio formă nu se poate întrerupe tratamentul cu antibiotice mai devreme de 6 luni, deoarece boala se va croniciza, fiind mult mai greu de tratat.

Principalele simptome în caz de tuberculoză sunt:

• tusea persistentă (mai mult de 3 săptămâni), însoțită de expectorații, uneori cu sânge;

• stări febrile, frisoane, transpirații nocturne;

• scăderea poftei de mâncare;

• pierderea în greutate fară motive explicabile;

• durerea în piept;

• tahicardie;

• oboseala și slăbirea forței fizice.

Tuberculoza scade imunitatea organismului în general, sporind probabilitatea ca persoana afectată să contracteze alte boli sau poate determina agravarea celor deja existente.

Comenteaza