S-a deschis primul centru de transplat hepatic pediatric din România. Câți copii sunt pe lista de așteptare
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Noi 2022, 12:15
- Sănătate
- Ascultă știrea
A fost deschis primul centru de transplant hepatic pediatric din România la Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Doctorul Irinel Popescu de la Spitalul Fundeni a povestit joi, în conferinţa de presă organizată cu prilejul deschiderii primului centru de transplant hepatic pediatric din România, despre primul transplat hepatic realizat la un copil în țara noastră.
“Unii dintre dumneavoastră poate îşi mai amintesc primul transplat hepatic din România, Timea Balogh. Era un copil de un an la vremea respectivă. Anul ăsta, la 21 de ani, o să nască primul copil. Deci, e o poveste care de-a lungul timpului a arătat necesitatea acestui transplant pediatric pe care Spitalul Fundeni şi-a asumat-o la început, după care au apărut reglementările europene care chirurgilor de adulţi nu le mai dau teoretic competenţe în chirurgia pediatriacă. (…) E de bun augur inaugurarea acestui centru, mai ales că echipa de aici s-a străduit să acumuleze competenţe. Doamna conferenţiar Laura Bălănescu (n.r. coordonatoarea centrului de transplant hepatic de la Spitalul Grigore Alexandrescu) o considerăm într-un fel eleva Spitalului Fundeni, de multă vreme a făcut stagii de pregătire acolo. La primele operaţii echipa de la Fundeni va fi prezentă până când programul de aici va putea evolua pe cont propriu”, a explicat medicul Irinel Popescu, potrivit News.ro.
La conferinţă a fost prezent și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
“Cred că e un moment important. Până la urmă e doar marcarea sfârşitului unei activităţi care a început în 2022, în prima parte a anului când ne-am hotârât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi ca minister al Sănătăţii am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei necesare pentru dotările atât la nivelul sălii de operaţii, partea de terapie intensivă, facilitatea de laborator de anatomie-patologică, urmează şi alte investiţii pentru un CT mobil, care va fi în curând instalat. Ajutăm din punctul de vedere al investiţiei. Dar lucrul cel mai dificil este să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru”, a explicat Rafila.
Şeful Agenţiei Naţionale de Transplant, Andrei Nica, a declarat în conferinţa de presă, că pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic sunt zece copii.