Scandal în sănătate. Dezinfectanţi neconformi, în peste 30 de spitale din ţară

Scandal în sănătate. Dezinfectanţi neconformi, în peste 30 de spitale din ţară

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară.

Marţi, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat cinci percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale ce produc, importă şi comercializează produse biocide.

"Acţiunea se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis AGERPRES.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

Potrivit ministrului Sănătăţii, pacienţii din acele spitale nu au fost în pericol.

"În momentul în care am făcut aceste verificări, aceste biocide erau în spitale. Dacă se aplică protocoalele aşa cum le avem, nu există un pericol pentru sănătatea pacientului", a susţinut Pintea.

Ea a explicat că, după ce s-au constatat nereguli la anumite biocide, "cu acţiune fungică, nu pentru bacterii", s-a dispus retragerea acestora şi Ministerul Sănătăţii a depus o plângere.

"În cursul anului 2018, inspectorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi inspectorii Inspecţiei Sanitare din cadrul Ministerului Sănătăţii au efectuat verificări cu privire la eficacitatea produselor biocide folosite nu doar în sistemul sanitar, ci şi în saloanele de înfrumuseţare. Au fost verificate 15 produse biocide - trei dintre acestea prezentând neconformităţi cu privire la eficacitatea fungicidă. Au fost reverificate în laboratoare acreditate RENAR aceste produse. Neconformităţile s-au confirmat. Prin urmare, ministerul a dispus efectuarea unei plângeri penale vizavi de două societăţi - una din Bucureşti şi una din judeţul Prahova, care comercializau aceste biocide", a arătat Sorina Pintea.

În paralel, Direcţiile de Sănătate Publică au dispus retragerea produselor rămase neutilizate, în Bucureşti - 108 litri, în Prahova - 5.000 de litri.

"Distribuitorul din Prahova a comandat propriile analize, cu care Inspecţia Sanitară nu este de acord pentru că nu sunt acreditate în laboratoare. Prin urmare, ne menţinem afirmaţia cu privire la ineficacitatea acestor biocide. Menţionez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecţia suprafeţelor şi a instrumentarului. Instrumentarul merge ulterior la sterilizare. Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată ţara, dar în momentul în care s-a constatat această neconformitate, s-a reverificat şi apoi s-a dispus retragerea lor", a adăugat ea.

Firmele respective au primit şi amenzi în valoare de 35.000 de lei, iar când reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au încercat să-i contacteze pe administratori, aceştia nu au putut fi găsiţi, a adăugat Pintea.

 

Comenteaza