Scandalul deceselor suspecte la ATI. Doi medici și un asistent au fost reținuți pentru omor calificat
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Aug 2024, 10:31
- Sănătate
- Ascultă știrea
Doi medici de la Spitalul „Pantelimon” din Capitală au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI.
Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.
În dosar, a fost reţinută şi o asistentă medicală, acuzată de mărturie mincinoasă, informează Agerpres.
Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.
Miercuri, la 4 luni de la momentul în care au fost reclamate decesele suspecte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis într-un comunicat de presă că solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, “având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare“.
La momentul izbucnirii scandalului, ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control la spital și a anunțat ulterior că nu s-au găsit nereguli, concluzia fiind că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.
Nici Comisia internă de analiză de la spitalul „Pantelimon” , care a făcut în luna aprilie propriul control, nu a constatat vreo „abatere profesională”, afirmând că s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, iar „datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.
Mai mult, la începutul lui mai, Colegiul Medicilor a transmis la rândul său că “nu a identificat suspiciuni” că decesele din spital ar fi fost provocate de “abateri de la protocoale sau de acțiuni intenționate de a lua viața pacienților“.