SCJU Cluj, spital-pilot în lupta împotriva fenomenului de rezistență la antibiotice. Gherman: "E o luptă pe care nu o putem pierde"
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Mar 2022, 15:40
- Sănătate
- Ascultă știrea
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este unul dintre spitalele pilot în care se va derula un proiect privind întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca va monitoriza timp de aproape un an situația privind rezistența antimicrobiană și infecțiile dobândite în spital, în vederea sprijinirii strategiei naționale și a planului național de acțiune pentru combaterea rezistenței rezistenței antimicrobiene și a infecțiilor dobândite în spital, în cadrul unui proiect cu un buget de peste 1.700.000 de euro, finanțat prin Mecanismului Financiar SEE 2014 – 2021, implementat de Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.
"Suntem onorați să facem parte din acest proiect și cred că aportul fiecăruia dintre noi cred că se va concretiza în niște rezultate care vor fi benefice nu numai pentru partenerii implicați - noi suntem niște actori, dar ceea ce va rămâne după noi va fi un instrument extrem de util în acest proces atât de răspândit, al rezistenței antimicrobiene. Așa cum cu toții cunoaștem, consumul de antibiotice este la îndemâna oricui (...) sănătatea oamenilor, chiar și sănătatea animalelor și a mediului, la ora actuală nu mai poate fi disociată de consumul de antibiotice. Practic, la antibiotice apelează câteodată, chiar ca primă alternativă, orișicine cu o ușurință evidentă, pe care nu mai putem să o controlăm și care duce la o instalare a rezistenței la antibiotice. (...) Acest proiect se aliniază la niște tendințe globale și își propune studierea acestui fenomen, care duce, printre altele, la infecțiile asociate asistenței medicale - adversari de temut, care, câteodată fac și obiectul unor acuzații nefondate de malpraxis. (...) Pentru că această rezistență la antibiotce (...) trebuie să apelăm la antibioticele de rezervă, ceea ce înseamnă un spectru mai sofisticat și la apariția unei viitoare rezistențe mai sofisticate la aceste antibiotice. Este o luptă continuă, luptă pe care noi o purtăm, o luptă pe care nu o putem pierde", a declarat managerul SCJU Cluj-Napoca, dr. Claudia Gherman, în cadrul conferinței organizate în cadrul proiectului "Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România".
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca participă în cadrul proiectului alături de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Județean de Urgență Bacău și Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.
Timp de 9 luni, ghidurile, protocoalele și metodologia de diagnostic microbiologic şi evaluare a rezistenţei la antimicrobiene, ghidul de prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi ghidul pentru prescrierea judicioasă a antibioticelor, elaborate de specialişti din domeniile microbiologie, epidemiologie, boli infecţioase, în consultare cu experţi ai Institutului Norvegian de Sănătate Publică şi experţi ai OMS, vor fi puse în practică de către spitalele-pilot timp de 9 luni, urmând ca datele colectate să fie utilizate la finalizarea strategiei naționale și a planului național de acțiune pentru combaterea rezistenței antimicrobiene și a infecțiilor dobândite în spital, precum și a procedurilor de aplicat de către toate unitățile sanitare.