Se pregătește un nou vaccin, pentru a combate mutațiile coronavirusului. Când va fi gata

Se pregătește un nou vaccin, pentru a combate mutațiile coronavirusului. Când va fi gata
| Foto: CNBC.com

Un vaccin actualizat pentru combaterea variantelor de coronavirus ar putea fi disponibil până în toamnă, spune echipa din spatele vaccinului Oxford-AstraZeneca.

Prof. Andy Pollard, de la Universitatea Oxford, a declarat că intenţionează deja să modifice vaccinul.
El a spus că a fost un proces relativ rapid - şi că ar avea nevoie doar de mici teste înainte de lansare.

Există încă dovezi puternice vaccinurile existente funcţionează bine împotriva mutaţiilor care au apărut. Deşi eficacitatea lor generală poate fi slăbită puţin. Comentariile au venit după ce rezultatele publicate de echipă au arătat primele dovezi că vaccinul poate reduce şansele ca persoanele să contacteze şi să transmită virusul.

Datele, care nu au fost încă publicate sau revizuite, au arătat că vaccinarea cu Oxford-AZ ar putea reduce transmisia cu până la 67%. Aceasta înseamnă că vaccinul ar putea încetini semnificativ răspândirea virusului, permiţând potenţial ridicarea restricţiilor mai rapid.

Studiile anterioare au arătat deja că vaccinul este bun în prevenirea bolilor grave şi a decesului la cei cărora li s-a administrat vaccinul. Secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Matt Hancock, a declarat că rezultatele au fost „absolut superbe” şi a arătat că vaccinurile sunt „calea de ieşire din această pandemie”.

El a spus însă că „provocarea continuă” ar fi ca producătorii de vaccinuri să ţină pasul cu ceea ce face virusul. Prof. Pollard a spus că echipa sa se uită deja la actualizarea vaccinului pentru a-l face mai eficient împotriva mutaţiilor.

Sir Mene Pangalos, vicepreşedinte executiv de cercetare şi dezvoltare biofarmaceutică la AstraZeneca, a adăugat: „Ambiţia noastră este să fim pregătiţi pentru următoarea rundă de imunizări care ar putea fi necesare pe măsură ce vom intra în iarna viitoare”.

Studiile care ar trebui efectuate sunt susceptibile să implice doar câteva sute de persoane, deoarece echipa ar trebui doar să verifice siguranţa şi că un răspuns imun bun este generat de efectuarea analizelor de sânge.

Comenteaza