Semnal de alarmă! Numărul cancerelor hepatice ar putea crește cu 55% până în 2040: 1,4 milioane de persoane se vor îmbolnăvi şi 1,3 milioane vor muri

Semnal de alarmă! Numărul cancerelor hepatice ar putea crește cu 55% până în 2040: 1,4 milioane de persoane se vor îmbolnăvi şi 1,3 milioane vor muri

Numărul persoanelor care dezvoltă sau mor din cauza unui cancer hepatic la nivel mondial va creşte cu peste 55% până în 2040, dacă nu se vor depune mai multe eforturi pentru a lupta împotriva acestei boli adesea prevenibile.

Aproximativ 905.700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer hepatic şi 830.200 au murit din cauza acestei boli la nivel mondial în 2020, se arată în studiul publicat joi de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, o ramură a Organizaţiei Mondiale a Sănăţii, cu sediul la Lyon.

În ritmul actual, 1,4 milioane de persoane vor fi diagnosticate şi 1,3 milioane vor muri de cancer hepatic până în 2040, potrivit analizei IARC.

Aceasta ar reprezenta o creştere cu aproximativ 500.000, atât a numărului de cazuri, cât şi a numărului de decese pe an, "cu excepţia cazului în care se va obţine o scădere substanţială a numărului de cancere hepatice prin prevenirea primară", a declarat epidemiologul IARC Harriet Rumgay, autorul principal al studiului publicat în "Journal of Hepatology", relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit studiului, cancerul hepatic este una dintre primele trei cauze de deces din cauza cancerului în 46 de ţări - şi se află în primele cinci în aproape 100 de ţări.

Cel mai mare numărul de cazuri şi de decese din cauza cancerului hepatic se înregistrează în Asia de Est şi de Sud-Est şi în Africa de Nord.

"Acest cancer poate fi prevenit în mare măsură dacă sunt depuse eforturi de control - principalii factori de risc fiind virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, consumul de alcool, excesul de greutate şi afecţiunile metabolice, inclusiv diabetul de tip 2", a declarat coautoarea studiului, Isabelle Soerjomataram, într-un comunicat.

Previziunea sumbră a studiului ilustrează necesitatea de a intensifica progresele în lupta împotriva hepatitei B şi C, care au fost stopate de pandemia de COVID-19, au mai spus cercetătorii, cerând mai multe vaccinări, testări şi tratament.

Harriet Rumgay a cerut, de asemenea, "măsuri pentru reducerea consumului de alcool al populaţiei şi pentru a reduce creşterea prevalenţei diabetului şi a obezităţii".

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza