Simptome indigestie. Cum să "supraviețuiești" meselor de sărbătoare

Simptome indigestie. Cum să "supraviețuiești" meselor de sărbătoare
| Foto: Unsplash.com

Indigestia reprezintă disconfortul sau durerea resimțită după o masă copioasă. În termeni medicali, această afecțiune este denumită dispepsie. Durerile în abdomenul superior pot avea diverse cauze, însă cu remediile potrivite indigestia poate fi prevenită.

 

Simptome indigestie

Indigestia este o afecțiune ce poate fi recunoscută foarte ușor. Atunci când sistemul nostru digestiv este tulburat de indigestie, organismul îți va transmite niște semnale clare. Durerile abdominale sunt cel mai evident simptom al indigestiei. Când consumăm prea multe alimente sau alimente de o calitate proastă apare disconfortul resimțit în abdomenul superior. Unii oamenii se pot întâlni cu senzația de arsură abdominală. O căldură inexplicabilă sau chiar o arsură pe care o simți în timpul unei mese denotă faptul că este timpul să te oprești și să reevaluezi calitatea și cantitatea alimentelor consumate. Un alt simptom al problemelor digestive este eructația, spus altfel eliminarea pe cale bucală a gazelor din stomac. Specialiștii afirmă că eructațiile sunt un semn clar că procesul digestiv nu decurge tocmai cum ar trebui.

Cauze indigestie

Un stil de viață dezechilibrat este principala cauză a indigestiei. La aceasta se mai adaugă lipsa mișcării fizice, alimentația nesănătoasă și consumul alcoolului în exces. Acești factori impulsionează creșterea acidității stomacului, ulterior sucul gastric contribuie la erodarea mucoasei. Un alt aspect despre care mulți oameni nu știu este influențarea digestiei de consumul medicamentelor pe termen lung. Medicamentele antiinflamatoare nu sunt prietenoase cu mucoasa stomacului nostru.

Dispepsia este provocată și de mâncatul rapid, consumul alimentelor grase sau cafea. Medicii recomandă să mâncăm încet, de asemenea să nu abuzăm de cafea. Persoanele stresate, anxioase și depresive sunt mai predispuse să se confrunte cu indigestia. Pe de altă parte, menționăm că indigestia poate fi cauzată și de existența unor afecțiuni digestive, în această categorie intră gastrita, ulcerul, pancreatita, constipația, calculii biliari, ischemia intestinală sau cancerul la stomac.

Tratament pentru indigestie

Indigestia este strict legată de stilul de viață a persoanei afectate, astfel pentru tratarea acesteia se impune și schimbarea unor obiceiuri nocive. Mesele copioase sunt un subiect tabu, iar persoanele care suferă de indigestie trebuie să consume hrana în cantități mici și des. Trebuie să fiți atenți și la mestecarea alimentelor. Acestea nu se consumă până se transformă într-o pastă ușor de digerat. De asemenea, alimentele amintite mai sus, care sunt direct responsabile de declanșarea indigestiei trebuie eliminate complet din meniu, cel puțin o perioadă până când sistemul digestiv își recapătă funcțiile.

Remedii naturale pentru indigestie

Se apropie Crăciunul, în această perioadă numărul persoanelor care suferă de indigestie crește din cauza maselor copioase de sărbătoare. Sigur, ar fi bine să nu abuzezi în aceste zile de deliciile culinare. Totuși, dacă ți s-a întâmplat să mănânci prea mult și te simți rău, există câteva remedii naturale care ți-ar putea fi de folos. Unul dintre acestea este ceaiul de mentă. Menta are efect antispastic, astfel este un prieten de nădejde când vorbim despre indigestii și diaree. La fel de utile pot fi ceaiurile de tei și mușețel. Mușețelul are efect antiinflamator și antispastic, ajutând de asemenea la combaterea balonării. În timp ce teiul are un efect relaxant. Recomandăm să ai mereu la îndemână și niște ghimbir. Acesta ameliorează digestia prin intermediul enzimelor pe care le conține, stimulează salivarea, ușurează deglutiția și contribuie la combaterea balonării și a durerilor abdominale.

Remediile naturale sunt mult mai eficiente dacă, atunci când ne hotărâm să le luăm, cerem mai intâi opinia unui medic.

Comenteaza