News alert Stare de alertă epidemică privind gripa în România! Se recomandă evitarea aglomerației și purtarea măștii / Ce se întâmplă cu școlile

Stare de alertă epidemică privind gripa în România! Se recomandă evitarea aglomerației și purtarea măștii / Ce se întâmplă cu școlile
| Foto: stirileprotv.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Educației, Ligia Deca, au susținut, joi, o conferință de presă pe tema situației epidemiologice din țară. Se recomandă evitarea aglomerației, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, inclusiv în școli, aerisirea încăperilor, menținerea igienei.

Școlile încep în 9 ianuarie, iar ministrul Deca nu încurajează neparticiparea la cursuri:

- Accentul trebuie să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri la școli și grădinițe.

- Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către copii.

- E foarte important ca încăperile să fie aerisite.

- Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

În spitale vor fi limitate vizitele, iar orice persoană care intră în contact cu pacienții va trebui să poarte echipament de protecție.

Ministrul Sănătății a menționat de ce va declara „stare de alertă epidemică”, și nu propriu-zis epidemie de gripă, relatează g4media.ro.

Rafila a explicat că, dacă ar emite un ordin pentru declararea epidemiei de gripă, potrivit unei legi adoptate în timpul pandemiei de COVID, ar deveni obligatorii carantina și izolarea atât a persoanelor infectate, cât și a contacților, ceea ce ar avea impact asupra activității economice.

În opinia sa, nivelul de alertă epidemică este mediu.

Comenteaza