Stenograme din dosarul medicilor acuzați de OMOR CALIFICAT: ”În 6 - patul 1, în 7 - patul... la ăia, la toți le-au modificat Nora. La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora”

Stenograme din dosarul medicilor acuzați de OMOR CALIFICAT: ”În 6 - patul 1, în 7 - patul... la ăia, la toți le-au modificat Nora. La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora”
| Foto: sursa - https://jurnalul.ro/

Apar informații noi din ancheta cutremurătoare de la Spitalul Sfântul Pantelimon, în care două doctorițe acuzate de omor calificat cu premeditare au fost arestate.

Dosarul care ar putea să îl lase pe ministrul Sănătății Alexandru Rafila fără funcție este fără precedent. Două doctorițe sunt acuzate de omor cu premeditare, iar două asistente sunt cercetate pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii verifică în acest caz în total 17 decese înregistrate în perioada 4-7 aprilie la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Pantelimon.

Anchetatorii acuză că aparatul prin care era administrat tratamentul menit să îi țină pe pacienți în viață ar fi fost folosit ca o adevărată armă a crimei. Însă alți medici de specialitate din același spital, care au vorbit joi, 8 august, despre acest caz, spun că acuzațiile sunt nefondate. Florina Pompilian, șefa secției ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon încearcă să o scoată vinovată pe asistenta care a făcut denunțul în aprilie.

„Un pacient care avea tensiune 4 si noradrenalina 14, doctorița a scăzut doza intenționat, iar asistenta respectivă spune că eu am salvat pacientul pentru că am pus noradrenalina in pungă. Poftim? Aceeași asistentă ascunde din 26 pana în 4 si la același pacient, doctorița care nu a fost reclamată nicăieri pentru că a făcut asta, face același lucru la același pacient”, a declarat șefa secției ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon, transmite digi24.ro

Înregistrări din secția ATI Pantelimon

Directoare: Dar, la toți le-au făcut același lucru, cu Noradrenalina, le-a scăzut-o?
Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat mesajele. În 6 - patul 1, în 7 - patul...la ăia, la toți le-au modificat Nora ( Noradrenalina).
Directoare: Și la alții le-a pus ser în loc de Nora?
Asistentă: La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora, da, exact. În aceleași înregistrări, care au fost depuse și la parchet, o asistentă atrage atenția că fapta doctorițelor e ilegală.
Directoare: Asistentele nu comentează și ele?
Asistentă: Toată lumea comentează… Și pleacă medicul de lângă tine și tu iar îi dai la 20. Dar, dacă se învârte pe acolo… La mine s-a mai întâmplat și îmi ziceau: Ce faci? Păi, dacă scrieți în foaie (n.r. foaia de observație), îi las atâta… dar dacă nu scrieți în foaie, eu ce să fac? Eu mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva? Se întâmplă de multe ori să ne pună să modificăm rata (n.r. la Noradrenalina), de exemplu, ei au dat pe 1. Când a venit ora de vizită de la 12.00 la 13.00, am dat-o înapoi, la 15, la 10, cu cât era la pacient (n.r. în foaia de observație).

Anchetatorii susțin că datele stocate de aparat confirmă că doza de tratament a fost redusă de două ori, situație confirmată și de alte probe. Prima dată, spun procurorii, pacientul a fost salvat de o asistentă care ar fi mărit din nou doza. A doua oară când a fost scăzută doza, bolnavul a murit. Colegii doctorițelor acuzate resping ferm ipoteza, a mai informat sursa citată. 

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) a venit joi cu o serie de precizări și explicații medicale, „referitor la cazul arestării celor 2 colege medici specialiști ATI la Spitalul Pantelimon”, într-un comunicat. Medicii susțin că „în nici un caz NU poate fi vorba de crimă sau omor cu premeditare”, în cazul în care doza de noradrenalină este scăzută ci că, dimpotrivă, „este dovedit că mortalitatea crește proporțional cu dozele exccesive de noradrenalină administrată”, a informat jurnalul.ro

Comenteaza