Știm cu toții că ”o dată pe an ar trebui să ne facem un set de analize uzuale”. Care sunt acestea

Știm cu toții că ”o dată pe an ar trebui să ne facem un set de analize uzuale”. Care sunt acestea
| Foto: medicalnewstoday.com

Dacă aveți calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate, medicul de familie vă poate da un bilet de trimitere pentru efectuarea următoarelor analize:

1. Hemoleucograma completă: analiză prin care aflăm dacă suferim de anemie, de o infecție, dacă avem deficit de anumiți micronutrienți și, nu în ultimul rând, care este starea în care se află sistemul nostru imun. În plus, hemoleucograma poate depista o serie de boli oncologice grave.
2. Analize pentru verificarea ficatului: albumină, GPT, GOT, bilirubină totală.
3. Analize pentru verificarea rinichilor: uree și creatinină.
4. Analize pentru verificarea tiroidei: TSH, FT4.
5. Hemoglobina glicozilată (HbA1c): oferă informații despre nivelurile glicemice din ultimele 3 luni și poate ghida spre un diagnostic de diabet zaharat.
6. Profil lipidic: LDL, HDL, colesterol total, trigliceride - analize ale căror rezultate sunt strâns legate de sănătatea sistemului cardiovascular.
7. Vitamina D: cel mai frecvent deficitară în rândul populației. O deficiență a acestei vitamine poate să fie cauza stărilor de oboseală, tulburărilor emoționale, problemelor digestive, durerilor de oase și mușchi, imunității scăzute etc.
8. Feritina: peste 60% din oameni au deficit de fier, cea mai comună cauză de anemie.
9. Calciul și magneziul: deficiențele acestora au un impact semnificativ în viața de zi cu zi.
10. Sumarul de urină.

Cum poți face acest set de analize?

În baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, te poți programa la orice laborator de analize care lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate.

loading...
Comenteaza