Studiu: Analizele de rutină ar putea îmbunătăți diagnosticul precoce al cancerului

Studiu: Analizele de rutină ar putea îmbunătăți diagnosticul precoce al cancerului

Analizele de sânge ar putea fi utilizate pentru a accelera diagnosticarea cancerului în rândul persoanelor cu dureri de stomac sau balonare, sugerează un studiu.

Majoritatea persoanelor care raportează aceste simptome medicului lor de familie sunt îndrumate să-și facă analize de sânge. Acum, aceste teste de sânge ar putea fi utilizate pentru a explora o serie de cauze posibile ale stării de sănătate, și eventual pentru a indica riscul de cancer.

Un recent studiu, condus de cercetătorii University College (UCL) din Londra și publicat marți în revista PLOS Medicine, a analizat datele a peste 400.000 de persoane cu vârsta de 30 de ani sau mai mult din Regatul Unit care au vizitat un medic de familie din cauza durerilor de stomac și peste 50.000 care au mers la medic din cauza balonării. Două treimi din acest grup au efectuat teste de sânge în urma consultației.

Cercetătorii au constatat că, în cazul a 19 teste de sânge utilizate în mod obișnuit, rezultatele anormale erau legate de un risc mai mare de a fi diagnosticat cu cancer în decurs de un an.

Ei au estimat că, dacă aceste rezultate anormale ar fi fost luate în considerare, ar fi existat o creștere cu 16% a numărului de persoane cu cancer nediagnosticat care au primit o trimitere urgentă la analize, comparativ cu evaluarea bazată doar pe simptome, vârstă și sex.

Asta înseamnă că, din 1.000 de persoane care au vizitat medicul de familie cu dureri de stomac sau balonare, șase persoane cu cancer nediagnosticat au fost îndrumate de urgență pentru analize, pe lângă cele 40 de persoane cu cancer care au primit deja o îndrumate de urgență, fără a le fi utilizate rezultatele testelor de sânge.

„Studiul nostru sugerează că putem îmbunătăți detectarea cancerului cu ajutorul testelor de sânge care sunt deja disponibile și care sunt administrate în mod obișnuit pacienților cu simptome nespecifice a căror cauză nu este clară. Aceasta ar putea fi o modalitate eficientă și accesibilă de a îmbunătăți diagnosticarea precoce a cancerului și, în unele cazuri, de a crește probabilitatea de succes a tratamentului”, a declarat autorul principal, dr. Meena Rafiq, de la Departamentul de Științe Comportamentale și Sănătate al UCL, într-un comunicat.

Cercetătorii au constatat că una din 50 de persoane (2,2%) care au mers la medicul de familie raportând dureri de stomac a fost diagnosticată cu cancer în următoarele 12 luni. Exact aceeași proporție (2,2%) de persoane care au raportat balonare au fost diagnosticate cu cancer în decurs de un an.

„Această cercetare arată că astfel de teste comune pot îmbunătăți substanțial evaluarea riscului de cancer”.

Studiul a arătat, de asemenea, ce tipuri de cancer au fost cele mai frecvente pentru persoanele cu aceste simptome și cum a variat acest lucru în funcție de vârstă și sex.

În general, cancerul intestinal a fost cel mai frecvent, urmat de cancerul de prostată și pancreatic la bărbați, în timp ce la femei cancerul intestinal a fost urmat de cancerul de sân și ovarian. Mai multe, AICI

Comenteaza