Studiu: COVID ar putea ajuta la vindecarea cancerului

Studiu: COVID ar putea ajuta la vindecarea cancerului

Cercetătorii din Illinois au găsit o legătură incredibilă între Covid și regresia cancerului, în care tumorile își reduc dimensiunea.

Cercetarea a fost publicată săptămâna trecută în The Journal of Clinical Investigation. Potrivit acesteia, folosind animale și țesuturi de la oameni, oamenii de știință au observat că moleculele de ARN ale virusului SARS-CoV-2 , care este responsabil pentru boala COVID-19, au declanșat dezvoltarea unei celule speciale în sistemul imunitar care are proprietăți anticancerigene.

Cunoscute sub numele de „monocite neclasice inductibile” sau „I-NCM”, aceste celule speciale atacă celulele canceroase și ar putea fi folosite pentru a trata cancerele care sunt rezistente la terapiile actuale, conform oamenilor de știință de la Northwestern Medicine Canning Thoracic Institute, scrie independent.co.uk.

„Această descoperire deschide o nouă cale pentru tratamentul cancerului”, a spus dr. Ankit Bharat, șeful chirurgiei toracice la Canning Thoracic Institute. „Am descoperit că aceleași celule activate de Covid-19 sever ar putea fi induse cu un medicament pentru a lupta împotriva cancerului și am văzut în mod special un răspuns în cazul melanomului, cancerului pulmonar, de sân și de colon”

Bharat a spus că, deși cercetarea este încă în stadii incipiente, cu eficacitatea studiată doar la animale, „oferă speranță că am putea folosi această abordare pentru a beneficia de pacienții cu cancer avansat care nu au răspuns la alte tratamente”.

Celulele speciale ar putea fi dezvoltate în continuare folosind molecule mici, creând o potențialănouă cale pentru pacienții cu cancer care au epuizat metodele tradiționale de tratament.

„Ceea ce face aceste celule atât de speciale este capacitatea lor duală”, a spus Bharat. „De obicei, celulele imune numite monocite non-clasice patrulează vasele de sânge, în căutarea amenințărilor. Dar ele nu pot intra în locul tumorii în sine din cauza lipsei de receptori specifici.”

„În contrast, I-NCM-urile create în timpul Covid-19 sever păstrează un receptor unic numit CCR2, permițându-le să călătorească dincolo de vasele de sânge și să se infiltreze în mediul tumoral. Odată ajuns acolo, ele eliberează anumite substanțe chimice pentru a recruta celulele ucigașe naturale ale corpului. Aceste celule ucigașe invadează apoi tumora și încep să atace direct celulele canceroase, ajutând la micșorarea tumorii”, a explicat el.

Totuși, pentru ca aceste descoperiri să poată fi utilizate în medii clinice, sunt necesare încă o serie de studii.

Comenteaza