Studiu COVID: De ce unele persoane nu fac boala

Studiu COVID: De ce unele persoane nu fac boala

Oamenii de știință au făcut un studiu pe adulți sănătoși fără antecedente de boală Covid și nevaccinați cărora li s-a administrat o doză de virus pentru a afla de ce unii oameni par să scape de infecție.

Oamenii de știință spun că au descoperit diferențe în răspunsul imunitar care ar putea explica de ce unii oameni par să scape în mod fiabil de infecția cu Covid.

Studiul, în care adulților sănătoși li s-a administrat în mod intenționat o doză nazală mică de virus Covid, a sugerat că celulele imune specializate din nas ar putea identifica virusul în cel mai timpuriu stadiu înainte ca infecția să se instaleze. De asemenea, oamenii de știință au observat că persoanele care nu s-au infectat au avut niveluri ridicate de activitate a unei gene despre care se crede că ajută la semnalarea prezenței virușilor la sistemul imunitar.

„Aceste descoperiri aruncă o lumină nouă asupra evenimentelor timpurii cruciale care fie permit virusului să se instaleze, fie îl înlătură rapid înainte de apariția simptomelor”, a spus dr. Marko Nikolić, autor principal al studiului la University College London și consultant onorific în medicină respiratorie. „Acum avem o înțelegere mult mai bună a gamei complete de răspunsuri imune, care ar putea oferi o bază pentru dezvoltarea potențialelor tratamente și vaccinuri care imită aceste răspunsuri naturale de protecție”, scrie The Guardian.

Ca parte a studiului UK Covid-19 Human Challenge, 36 de voluntari adulți sănătoși fără antecedente de infectare cu Covid și care au fost nevaccinați au primit o doză mică de virus prin nas. Studiul a fost realizat în 2021, la apogeul pandemiei.

La 16 voluntari, cercetătorii au monitorizat activitatea celulelor imune din sânge și mucoasa nasului pentru a oferi cea mai detaliată cronologie a activității imune înainte, în timpul și după infecție. S-a descoperit că aceștia se încadrează în trei grupuri distincte: șase persoane au dezvoltat o infecție susținută și s-au îmbolnăvit; trei persoane au devenit pozitive temporar, dar fără a dezvolta o infecție completă, iar șapte au experimentat o „infecție eliminată”. Acest subset nu a fost niciodată testat pozitiv, dar testele au arătat că au generat un răspuns imun.

În grupurile care au eliminat imediat infecția și a persoanelor care au devenit pozitive pentru scurt timp, probele prelevate înainte de expunerea la Covid au arătat că acești voluntari au avut niveluri de fond ridicate de activitate într-o genă numită HLA-DQA2. Acest lucru a fost observat în celulele „prezentatoare de antigen”, care semnalează pericolul pentru sistemul imunitar. „Aceste celule vor lua puțin din virus și îl vor arăta celulelor imune și vor spune: „Acesta este străin: trebuie să mergeți și să-l rezolvați”, a spus dr. Kaylee Worlock de la UCL, primul autor al studiului.

Descoperirile, publicate în Nature, sugerează că persoanele care au un nivel ridicat de activitate în această genă pot avea un răspuns imunitar mai eficient la Covid, ceea ce înseamnă că infecția nu depășește niciodată prima linie de apărare a organismului. Cu toate acestea, nu au fost complet imuni – voluntarii au fost urmăriți după studiu și unii au prins mai târziu Covid în comunitate.

La persoanele care au fost testate pozitiv pentru scurt timp, oamenii de știință au înregistrat, de asemenea, un răspuns imun rapid în celulele nazale, în decurs de o zi de la expunere, și un răspuns imunitar mai lent în celulele sanguine. În schimb, cei care au dezvoltat o infecție completă au avut un răspuns nazal mult mai lent, începând în medie la cinci zile după expunere, permițând virusului să se instaleze.

Echipa a spus că descoperirile ar putea oferi o bază pentru dezvoltarea de tratamente și vaccinuri mai eficiente care imită răspunsurile de protecție optime.

Val de infectări și spitalizări raportate cu noile variante ale virusului

Marea Britanie se confruntă cu o creştere a cazurilor Covid-19, iar experţii atrag atenţia că la răspândirea noii variante FLiRT a coronavirusului ar contribui și Campionatul European de Fotbal 2024.

Profesorul Mark Woolhouse, expert în boli infecţioase şi fost consilier guvernamental, a declarat pentru The Telegraph că numărul mare de cazuri coincide cu Euro 2024, similar cu situaţia din 2021.

Potrivit acestuia, adunările de suporteri pentru a urmări meciurile ar putea contribui semnificativ la răspândirea infecţiei.

Spitalele britanice au raportat o creştere cu 25% a cazurilor Covid-19 într-o singură săptămână Această creştere este atribuită noilor variante FLiRT, cunoscute şi sub numele de KP2 şi KP3, care s-au dovedit a fi mai contagioase.

Îngrijorător este şi faptul că doar 60% din persoanele vulnerabile eligibile pentru doza de rapel de primăvară au acceptat-o, lăsând o parte considerabilă a populaţiei fără protecţie suplimentară.

Experţii avertizează că vaccinurile actuale ar putea fi mai puţin eficiente împotriva variantelor FLiRT, care au evoluat pentru a scăpa de anticorpi.

Modificările semnificative ale proteinei spike fac ca noile variante să fie mai greu de recunoscut de către sistemul imunitar. Acest lucru înseamnă că persoanele vaccinate în urmă cu mai mult de şase luni ar putea avea o imunitate redusă şi sunt mai predispuse la simptome în cazul unei infecţii, spune Dr Matthew Binnicker, citat de Daily Mail.

Vorbind despre recenta creştere a numărului de cazuri, profesorul Steve Griffin, expert în medicină la Universitatea Leeds, a declarat: „În mod clar, este încă devreme, dar se pare că se construieşte încă un val Covid. Dacă creşterea numărului de spitalizări continuă, acest lucru este în mod evident îngrijorător”.

În România, în săptămâna 24 – 30 iunie au fost înregistrate 519 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Comenteaza