STUDIU: Singurătatea ne poate afecta şi fizicul, nu doar psihicul

STUDIU: Singurătatea ne poate afecta şi fizicul, nu doar psihicul

Efectele singurătăţii pot fi nu numai psihologice, ci şi fizice: se pare că izolarea socială afectează și oasele.

Astfel, potrivit unui studiu prezentat la ENDO 2023 din Chicago, unul dintre cele mai importante congrese de endocrinologie din lume, singurătatea poate duce şi la probleme fizice, în special la oase, scrie Mediafax.

În trecut, alte cercetări au investigat daunele fizice cauzate de singurătate, legându-le în special de o creştere a mortalităţii din cauza unui risc mai mare de a-şi înrăutăţi sănătatea mintală şi de boli cardiovasculare, iar un studiu din 2021 identificase deja osteoporoza şi sănătatea osoasă precară ca o consecinţă a stresului psihologic excesiv.

Cercetătorii au studiat modul în care izolarea socială a afectat sănătatea oaselor la şoareci, descoperind mai întâi că deteriorarea sănătăţii oaselor s-a produs doar la şoarecii masculi: „Această descoperire ar putea avea implicaţii clinice importante, deoarece încă avem de-a face cu impactul pe termen lung asupra sănătăţii sociale, izolarea din cauza Covid”, a explicat dr. Rebecca Mountain, de la Centrul de Medicină Moleculară de la MaineHealth Institute for Research - Scarborough, SUA, autorul principal al studiului.

La sfârşitul studiului, şoarecii masculi izolaţi au arătat o reducere a densităţii minerale osoase: oasele care conţin mai puţine minerale sunt mai puţin dense şi, prin urmare, sunt mai susceptibile de a se rupe.

În plus, au existat semne de scădere a remodelării osoase. În schimb, şoarecii-femelă din studiu nu au suferit leziuni osoase în urma izolării sociale.

Potrivit doctorului Mountain, mecanismele precise prin care izolarea socială duce la deteriorarea sănătăţii oaselor sunt încă neclare, dar echipa medicală explorează mai multe posibilităţi, în principal rolul diverşilor hormoni de stres şi comportamentul sistemului nervos simpatic.

Comenteaza