Studiu: Vaccinul anti-HPV reduce cancerul de col uterin cu aproape 90%, dar și formele precanceroase

Studiu: Vaccinul anti-HPV reduce cancerul de col uterin cu aproape 90%, dar și formele precanceroase

Studiul a arătat o reducere atât a formelor precanceroase, cât și o reducere cu 87% a cancerului de col uterin în urma vaccinării anti-HPV.

Vaccinul anti-HPV reduce cazurile de cancer de col uterin cu aproape 90%, arată primele date ale unui studiu efectuat în lumea reală și publicat în revista The Lancet.

Cancer Research UK a descris descoperirile drept ”istorice” și a spus că a arătat că vaccinul salvează vieți, informează BBC, conform rohealthreview.ro.

În Marea Britanie, fetele cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani primesc vaccinul în funcție de locul în care locuiesc. Vaccinul este oferit și băieților din 2019.

Studiul a analizat ce s-a întâmplat după ce vaccinul a fost introdus pentru fete în Anglia în 2008. Acele fete au în prezent 20 de ani.

Studiul a arătat o reducere atât a creșterilor precanceroase, cât și o reducere cu 87% a cancerului de col uterin.

”Impactul a fost uriaș”, a spus profesorul Peter Sasieni, unul dintre cercetătorii de la King’s College din Londra.

Reducerile au fost mai puțin dramatice atunci când adolescenții mai mari au fost imunizați ca parte a unei campanii de recuperare. Acest lucru este pus pe seama faptului că mai puțini adolescenți din această categorie de vârstă au acceptat vaccinul  și, în mod ideal, serul trebuie administrat înainte ca persoanele să devină active sexual.

În general, studiul estimează că programul HPV a prevenit aproximativ 450 de cancere și 17.200 de precancere, potrivit sursei citate.

România, pe primul loc în UE la mortalitate prin cancer de col uterin

În România există vaccinuri anti-HPV gratuite pentru adolescente, însă nu sunt prea solicitate. Potrivit Ministerului Sănătăţii, din cele 40.000 de vaccinuri achiziţionate anul acesta, până la sfârşitul lunii septembrie au fost folosite doar 12.698 de doze.  

Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită și pentru fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin.

Comenteaza