Sunt anticorpii singura dovadă că o persoană a fost infectată cu SARS-Co-V-2?

Sunt anticorpii singura dovadă că o persoană a fost infectată cu SARS-Co-V-2?
| Foto: profimedia

Anticorpii pentru noul coronavirus nu sunt singura dovadă că cineva şi-a revenit după ce a suferit de COVID-19, susţine o echipă de cercetători de la Universitatea din Strasbourg, citată de Reuters. Celulele T, o componentă cheie a sistemului imunitar, sunt cele care ar putea recunoaşte şi viza coronavirusul în sânge.

Anticorpii s-ar putea să nu fie singura dovadă că o persoană a fost infectată cu noul coronavirus. Oamenii de ştiinţă au studiat nouă pacienţi confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, provenind din şapte familii, şi opt dintre persoanele care locuiau în aceeaşi gospodărie şi care ulterior au prezentat simptome de COVID-19, scrie Mediafax.

Toţi cei nouă pacienţi originali au dezvoltat anticorpi împotriva virusului. Dar dintre rudele lor care s-au îmbolnăvit ulterior, şase au avut rezultate negative pentru anticorpi de COVID-19.

Ceea ce au observat, însă, cercetătorii, este că cei şase prezentau alte celule imune în sânge, dovadă că au avut recent o infecţie.

Timp de până la 80 de zile de la momentul în care au prezentat simptomele de COVID-19, cei şase au avut în sânge celule T - o componentă cheie a sistemului imunitar - care ar putea recunoaşte şi viza coronavirusul.

"Prezenţa celulelor T poate fi un indicator mai sensibil ai expunerii la SARS-Co-V-2 decât anticorpii", au spus autorii studiului. „Rezultatele noastre indică faptul că datele epidemiologice bazate doar pe detectarea anticorpilor SARS-CoV-2 pot duce la o subestimare substanţială a expunerii anterioare la virus", concluzionează ei.

Comenteaza