Teste GRATUITE Babeș-Papanicolaou și HPV în Parcul Poligonului din Florești

Teste GRATUITE Babeș-Papanicolaou și HPV în Parcul Poligonului din Florești

În zilele de 17-18 Iulie între orele 15.00-20.00 vă puteți programa pentru un test GRATUIT Babeș-Papanicolaou sau HPV la unitatea mobilă de testare care va fi amplasată în Parcul Poligonului, Florești. Pentru programări sunați la numărul de telefon 0215 277 598. Vor fi testate și femeile care nu au programare. Cele cu programare vor avea prioritate.

Condiţii de testare


▪ Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani

▪ Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani

▪  Sunt eligibile doar femeile cu uterul prezent, fără istoric de histerectomie totală

▪ Nu sunt eligibile femeile cu diagnostic confirmat de cancer de col uterin

▪ Nu sunt eligibile femeile care au mai beneficiat de un test gratuit de screening al cancerului de col uterin în cadrul programului

▪ Pot participa femeile asigurate sau neasigurate, fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI care atestă vârsta și domiciliul în Regiunea Nord-Vest (Județele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud)

Ce este HPV?
HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor. Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin. Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere. Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

 Toate testele efectuate vor fi prelucrate la Laboratorul Central Regional de citologie/HPV de referință al IOCN, având o calitate asigurată și controlată prin utilizarea unei aparaturi de performanță de ultimă oră nou achiziționată în cadrul proiectului sub directa supraveghere a unui colectiv verificat de experți citologi/medici de laborator/biologi/tehnicieni. Acestea se realizează în cadrul proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II – Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 și este implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, singurul institut care promovează screening-ul cancerului de mai bine de 20 ani.

Mai multe informații despre cancerul de col uterin găsiți pe site-ul proiectului, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

 

Etichete
Comenteaza