Tot mai multe cazuri de gripă! Medic: "E o creştere care se vede accelerat în ultimele două săptămâni"

Tot mai multe cazuri de gripă! Medic: "E o creştere care se vede accelerat în ultimele două săptămâni"
| Foto: mediafax.ro

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Capitală, a afirmat că numărul cazurilor de gripă a crescut "accelerat" în ultimele două săptămâni.

”E o creştere a cazurilor de gripă care se vede accelerat în ultimele două săptămâni, o creştere cu 50%. Încă din octombrie - când vorbeam despre prevenţia prin vaccinare şi când spuneam că bine ar fi să ne pregătim de sezon, spuneam că din experienţa altor ani, sfârşitul anului şi începutul anului următor înseamnă presiunea cea mai mare prin gripă”, a declarat dr. Adrian Marinescu, marți seara, la Medika TV.

Medicul a adăugat și că în următoarea perioadă se aşteaptă la o creştere a cazurilor de îmbolnăviri.

”E de aşteptat ca la finalul lunii decembrie şi mai ales ianuarie-februarie, să avem şi mai multe cazuri. În funcţie de cât de mult am reuşit să ne protejăm prin vaccin, ne va fi viaţa mai simplă sau nu, de gripă”, a spus Marinescu.

Conform INSP, în săptămâna 4 - 10 decembrie, la nivel național au fost raportate 437 cazuri de gripă clinică și 16 cazuri de gripă confirmată de laborator (3 cu virus gripal AH1, 4 cu virus gripal AH3 și 9 cu virus A nesubtipat).

De asemenea, de la începutul sezonului gripal au fost raportate o 47 cazuri de gripă confirmate de laborator. Totodată a fost comunicat și primul deces confirmat cu virus gripal - o femeie în vârstă de 25 ani, din jud.Arad, având condiții medicale pre-existente, dar nevaccinată anti-gripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

Comenteaza