Tragedie incredibilă la Stanca. Copilaş asfixiat sub ochii personalului medical. Mama, obligată să-şi vadă băieţelul mort

Tragedie incredibilă la Stanca. Copilaş asfixiat sub ochii personalului medical. Mama, obligată să-şi vadă băieţelul mort
Un caz tragic s-a petrecut în urmă cu o săptămână, la Spitalul "Dominic Stanca". O femeie şi-a văzut copilul murind, sub ochii ei.

Se vorbeşte intens în aceste zile de salariile medicilor, pe care Guvernul Ponta le majorează cu 25%, şi de şpăgile lor, care ar urma să fie legalizate. Va creşte astfel calitatea actulului medical? Vom vedea. Un copilaş care ar fi trebuit să îşi sărbătorească ziua de naştere în fiecare dată de 10 august nu va şti însă încotro se îndreaptă medicina românească. El a murit la naştere, deşi familia spune că nimic nu anunţa acest lucru şi că vina aparţine personalului medical de la "Dominic Stanca". Din respect pentru suferinţa mamei, ZIUA de CLUJ a amânat până astăzi publicarea acestui articol.

Când a venit medicul, era prea târziu

Mihaela are 35 de ani şi aştepta venirea pe lume a băieţelului ei ca pe un miracol. Făcuse tratamente pentru a putea rămâne însărcinată. După ani de eşecuri, a sosit şi clipa când a aflat, cu bucurie, că va aduce pe lume un copil. Totul a decurs normal în cele nouă luni de sarcină, iar în noaptea de duminică spre luni a ajuns la "Stanca" pentru a deveni mămică. Acolo avea să trăiască, în acea noapte, un coşmar. Sub supravegherea moaşei şi a asistentelor, căpşorul copilului a ieşit, dar nu şi umerii. Distocie umerală, aşa se numeşte ştiinţific. "Ar fi trebuit să o taie, dar nu au făcut-o. L-au chemat pe medicul care urmărise sarcina, dar acesta a întârziat. A fost sunat încă de la miezul nopţii, dar a ajuns prea târziu, deşi procedurile pentru naşterea copilului au avut loc după ora 4. A venit în cele din urmă, dar până şi-a pus halatul, copilul se asfixiase deja. Prima sa întrebare a fost "de ce nu aţi tăiat-o?" Asistentele s-au încurcat în explicaţii", spun apropiaţii Mihaelei.

Îşi dorea atât de mult acest băieţel şi simte că l-ar fi avut acum în braţe, dacă personalul medical ar fi ştiut cum să procedeze. Suferinţa femeii nu s-a oprit însă aici, ci a fost accentuată de comportamentul ulterior al celor de la "Stanca". "A fost obligată să îşi vadă copilul mort, deşi a spus clar că nu vrea acest lucru. Apoi a fost pusă să semneze un document, cum că nu va acuza personalul de culpă medicală. A semnat, era în stare să semneze orice, doar să fie lăsată să plece din spital", au subliniat prietenii femeii. A cerut autopsia copilului şi acum o aşteaptă cu înfrigurare. O contraexpertiză nu se va mai putea face, pentru că - spun apropiaţii Mihaelei - copilul a fost incinerat a doua zi, cu o grabă pe care familia a considerat-o suspectă.

Şi încă ceva: Mihaela a dezvăluit că medicul care i-a urmărit sarcina, unul cunoscut în Cluj, Răzvan Ciortea, i-ar fi spus, nonşalant, că dacă va fi găsit vinovat de moartea copilaşului, nu riscă decât cel mult scăderea salariului cu 10% pe trei luni.

Moartea băieţelului înseamnă un mic punct negru în statistica spitalului, 10% din salariul medicului, în varianta puţin probabilă că va fi găsit răspunzător, dar un gol imens, o dramă continuă pentru familia care îşi dorea cu atâta ardoare un copil.

"Pacienta a fost tratată cu profesionalism"

ZIUA de CLUJ a discutat cu directorul spitalului "Stanca", Daniel Mihu, care a confirmat tragedia de lunea trecută. Informaţii mai multe au venit însă de la Monica Luminiţa Costin, directorul de îngrijiri medicale a Spitalului Judeţean de Urgenţă, care este şi purtătorul de cuvânt al instituţiei. "Colegii de la Ginecologie 2 mi-au comunicat că a fost un caz de distocie umerală. Practic, căpşorul iese, dar umerii se blochează. În această situaţie, există o serie de proceduri care, din păcate, pot duce fie la paralizia membrelor copilului, fie la moartea lui, fie chiar la moartea mamei. Pacienta a fost tăiată şi, din câte am înţeles, a fost tratată cu profesionalism. La naşteri fiziologice asistă moaşe, care sunt calificate, au facultate, iar la "Stanca" sunt chiar moaşe cu experienţă. Exista şi un medic de gardă, care era pregătit să intervină. Iar doctorul Răzvan Ciortea este un medic extreme de competent, al cărui profesionalism este mai presus de orice suspiciune. Ne pare foarte rău de această situaţie, misiunea şi dorinţa noastră este să salvăm ambele vieţi, a mamei şi a copilului", a spus doamna Costin.

Citeşte şi: PRO sau CONTRA Spitalul Dominic Stanca. Mărturiile mămicilor

Ce este distocia umerală

Distocia umerală este definită în studii ca: 1. Incapacitatea de degajare a umerilor fetali, după ce capul fetal a fost născut (2) . 2. O naştere vaginală în prezentaţie craniană, care necesită manevre obstetricale suplimentare pentru naşterea fătului după ce a fost degajat capul fetal şi tracţiunea fetală blândă a eşuat. Distocia umerală are o incidenţă mai mare la gravidele cu diabet zaharat/gestaţional (3,4) . Incidenţa la nivel global a DU variază între 0.58 şi 3%.

Complicaţiile perinatale materne şi fetale asociate cu distocia umerală sunt importante: hemoragii postpartum, laceraţii vaginale de grad III/IV, ruptură uterină, siastazis de simfiză pubiană cu/fără nuropatie femurală temporară sau fistule recto-vaginale, pentru mame, paralizie de plex brahial, fractură de claviculă, fractură de humerus, hipoxie fetală cu/fără afectare neurologică permanentă sau deces fetal, în cazul fătului.

Morbiditatea maternă este crescută, fiind reprezentată de hemoragii în postpartum (11%) şi laceraţii vaginale de grad III sau IV (3,8%).

 

Comenteaza