Tragedie la CLUJ: 4 bebeluși au murit la Ginecologie 1, în condiții neelucidate. Consilierii USR cer o maternitate nouă

Tragedie la CLUJ: 4 bebeluși au murit la Ginecologie 1, în condiții neelucidate. Consilierii USR cer o maternitate nouă
| Foto: Luma Pimentel / Unsplash

Un consilier USR trage un semnal de alarmă: Cluj-Napoca are nevoie de o nouă maternitate, după ce 4 bebeluși au murit în ultimele două săptămâni la Ginecologie 1, în condiții neelucidate, iar GINE 2 e construit pe locația unui fost grajd.

"4 bebeluși au murit în ultimele două săptămâni la Ginecologie 1, Cluj Napoca, în condiții care nu sunt, în momentul de față, elucidate. În absența explicațiilor oficiale din partea autorităților, reprezentanții spitalului arată cu degetul spre părinți, însă aceștia au motive temeinice să suspecteze că moartea copiilor a fost cauzată de infecții nosocomiale.

O ancheta internă e în derulare acum în spital, însă când patru nou-născuți mor la intervale de câteva zile unul după altul, acest lucru nu e suficient. E nevoie de un control al DSP și chiar de un control de la Ministerul Sănătății.

Când copilul tău moare, la câteva săptămâni după ce s-a născut, cel mai mic lucru e să primești o explicație clară legat de ce s-a întâmplat. Orice altceva este inacceptabil! O încercare de mușamalizare ar fi revoltătoare față de copiii morți și de o iresponsabilitate criminală față de toți copiii care urmează să se nască acolo.
Un alt lucru care mi se pare inacceptabil e că în 2022, în Cluj-Napoca, viitoarele mame nu au o maternitate unde să nască în condiții decente, fără risc de infecții și cu cea mai bună îngrijire posibilă pentru copil și mamă.

La GINE 1 nu s-a putut face o simplă cultură de sânge pentru unul dintre bebeluși decedați, întrucât spitalul nu dispune de recipiente pentru hemocultură, iar GINE 2 e construit pe locația unui fost grajd.

Acesta este respectul pe care orașul acesta îl are față de femei și copii? Atâta putem face pentru mame și nou-născuți într-unul din momentele în care sunt cel mai vulnerabili, adică atunci când copiii vin pe lume?
Urgența unei noi maternități în Cluj-Napoca este un subiect despre care colegii mei au vorbit deja de ani buni.

Emanuel Ungureanu a pus pe agendă subiectul vorbind despre condițiile improprii de la spitalul Stanca, iar colegii mei Adriana Cristian și Mihai Iepure au continuat să solicite inițierea demersurilor pentru construirea unei maternități noi, în care copiii să beneficieze de cel mai bun start în viață. Dacă nici acum nu înțelegem că așa nu se mai poate continua, atunci nu știu ce ne-ar putea determina să o facem", a declarat Alexandra Oană. 

Comenteaza