Trei spitale din Cluj, pe lista neagră în scandalul dezinfectanţilor

Trei spitale din Cluj, pe lista neagră în scandalul dezinfectanţilor
Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor din ultima perioadă.

După ce o anchetă jurnalistică a scos la iveală faptul că dezinfectantul utilizat în sute de spitale din România era diluat de până la zece ori, Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi.

Unele voci susţin că, de fapt, controlul nu a vizat substanţele dezinfectate, ci încărcătura microbiană, fiind recoltate probe de pe mâinile personalului, de pe suprafeţe, de pe instrumentalul medical. Trei spitale din Cluj au fost incluse pe lista unităţilor sanitare cu probleme. Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu, Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă, respectiv Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie sunt unităţile sanitare din Cluj în care au fost descoperite nereguli.

"Precizăm faptul că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză", transmit oficialii Ministerului Sănătăţii.

Instituţia informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma incriminată. Vineri, în cadrul unei videoconferinţe, Ministrul Sănătăţii a dispus reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) să verifice prin intermediul compartimentelor de audit contractele încheiate de către unităţile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătăţii cu firma HexiPharma.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Interne ca toate unităţile sanitare publice, aflate în subordinea autorităţilor publice locale să fie auditate în ceea ce priveşte contractele încheiate cu compania HexiPharma. Reprezentanţii DSP Cluj nu au putut fi contactaţi pentru mai multe detalii.

Comenteaza