UE, îngrijorată de variola maimuței: "Avem peste 7.000 de cazuri, o creştere de aproape 50% faţă de săptămâna trecută"

UE, îngrijorată de variola maimuței: "Avem peste 7.000 de cazuri, o creştere de aproape 50% faţă de săptămâna trecută"

Uniunea Europeană va cumpăra peste 54.000 de doze suplimentare de vaccin contra variolei maimuței, având în vedere creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă.

Comisia Europeană a anunţat, luni, achiziţionarea a 54.530 de doze suplimentare de vaccin contra variolei maimuţei, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea numărului de cazuri cu ”aproape 50% în Uniunea Europeană” într-o săptămână, informează AFP.

Numărul dozelor cumpărate în numele ţărilor europene a ajuns acum la 163.620, a precizat executivul european într-un comunicat.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că este ”îngrijorată de numărul în creştere al cazurilor de variola maimuţei în Uniunea Europeană”: ”Avem acum peste 7.000 de cazuri în Uniunea Europeană, echivalentul unei creşteri de aproape 50% faţă de săptămâna trecută”.

Europa este regiunea cu cele mai multe cazuri de variola maimuţei la nivel global.

Potrivit datelor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), pe 14 iulie, 7.128 de cazuri confirmate au fost recenzate în Uniunea Europeană, cele mai multe în Spania (2.477), Germania (1.790) şi Franţa (912).

”Am reacţionat prompt şi am oferit un răspuns rapid prin intermediul noii Autorităţi UE pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) şi am livrat deja circa 25.000 de doze către şase state membre”, a amintit comisarul european, potrivit rohealthreview.ro.

Spania a primit 5.300 de doze de vaccin, la fel şi Germania şi Italia, Belgia – 3.040, Suedia – 2.700, la fel şi Portugalia, iar Irlanda, 1.400.

Comisia precizează că livrările vor continua în lunile care urmează în statele membre UE, precum şi în Norvegia şi în Islanda.

Comitetul de urgenţă al OMS urmează să se reunească joi pentru a stabili mijloacele de a aduce sub control focarul de cazuri.

Până în prezent, în România au fost confirmate 17 persoan cu variola maimuței, dintre care unul în județul Cluj. 

Comenteaza