Un an de la primul deces provocat de COVID-19 în China. "Nu există nicio dovadă că virusul se poate răspândi de la om la om"

Un an de la primul deces provocat de COVID-19 în China. "Nu există nicio dovadă că virusul se poate răspândi de la om la om"
| Foto: bangkokpost.com

La 11 ianuarie 2021 se împlineşte un an de la declararea în mod oficial a primului deces provocat de noul coronavirus în China. Între timp, şi-au pierdut viaţa din cauza COVID-19 aproape 2 milioane de oameni de pe tot globul. 

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces, la acea dată fiind 41 de cazuri confirmate în această ţară.

Agenţia naţională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apărut pentru prima dată boala, în relatarea privind decesul unui pacient de 61 de ani, survenit la 9 ianuarie 2020 şi raportat la 11 ianuarie. La acea dată, comisia afirma că nu există nicio dovadă că virusul se poate răspândi de la om la om, potrivit site-ului www.nytimes.com.

Data de 11 ianuarie a devenit şi data de referinţă în graficele publicate de OMS.

Anterior, la 31 decembrie 2019, China alertase OMS cu privire la existenţa unui focar de pneumonie în Wuhan, provincia Hubei, potrivit datelor prezentate de organizaţie, pe site-ul său oficial, www.who.int. La 1 ianuarie 2020, OMS a instituit o Echipă de susţinere a managementului de incidente (Incident Management Support Team) pe cele trei niveluri ale organizaţiei: sediul central, sedii regionale şi nivel naţional, plasând organizaţia într-o poziţie de urgenţă pentru a putea face faţă unei epidemii.

De la primul deces şi până înprezent, datele oficiale arată că au murit cel puţin 1.943.252 de persoane care au fost infectate cu noul coronavirus. Mai mult, în ciuda declaraţiilor iniţiale că "nu există nicio dovadă că virusul se poate răspândi de la om la om", 90.698.044 de oameni de pe planetă s-au infectat până acum cu acest virus, arată datele worldometers.info

Comenteaza