Un ingredient din băuturile energizante ar putea stimula dezvoltarea unui tip de cancer

Un ingredient din băuturile energizante ar putea stimula dezvoltarea unui tip de cancer
| Foto: Getty Images

Un studiu recent asociază un ingredient folosit frecvent în băuturile energizante cu un risc crescut de cancer de sânge.

Taurina, un aminoacid prezent în băuturile energizante şi în alimente precum peştele şi carnea, poate funcţiona ca sursă de energie pentru celulele leucemice, au descoperit cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Rochester.

Studiul arată că celulele canceroase preiau taurina din măduva osoasă şi o folosesc pentru a se dezvolta mai rapid. În experimentele pe modele de şoareci, blocarea accesului la taurină a încetinit semnificativ creşterea cancerului.

„Nivelurile locale de taurină din măduva osoasă pot spori creşterea leucemiei, sugerând prudenţă în utilizarea suplimentelor cu doze mari”, avertizează oncologul Jane Liesveld, potrivit Mediafax.

Deşi taurina poate avea şi efecte benefice, stimulând sistemul imunitar şi ajutând la combaterea cancerului gastric în anumite cazuri, rezultatele sugerează că suplimentele cu taurină ar putea fi problematice pentru persoanele cu risc de leucemie.

„Ţintirea absorbţiei de taurină de către celulele leucemice mieloide poate fi o nouă cale posibilă pentru tratamentul acestor boli agresive”, explică Jeevisha Bajaj, biolog specializat în celule stem şi cancer.

Cercetarea completă a fost publicată în revista Nature.

Comenteaza