Un nou caz de infecție în Europa cu noua variantă de mpox, mai contagioasă și mai severă
- Scris de Ziua de Cluj
- 31 Oct 2024, 10:28
- Sănătate
- Ascultă știrea
O epidemie mondială de mpox, o boală care cauzează numeroase leziuni cutanate, continuă să se manifeste încă din anul 2022, dar implică o altă versiune diferită a virusului. Ambele forme pot fi transmise prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual.
Marea Britanie a detectat primul său caz de infecție cu noua variantă mpox, mai contagioasă și mai severă, a anunțat miercuri Agenția britanică de Securitate Sanitară (UKHSA), adăugând că riscul pentru populație rămâne scăzut.
UKHSA a declarat că persoana a fost testată pozitiv pentru clade Ib mpox după ce a călătorit în țări afectate de focar și a fost internată pe o secție de boli infecțioase a spitalului Royal Free din Londra.
Persoana depistată cu boala a dezvoltat simptome asemănătoare gripei după ce s-a întors în Marea Britanie cu un zbor, pe 21 octombrie. Ulterior, aceasta a dezvoltat o erupție cutanată și a fost testată pentru virus după ce a ajuns într-un departament de urgență din Londra, pe 27 octombrie, conform The Guardian.
Contactele apropiate ale cazului sunt monitorizate de UKHSA și de organizațiile partenere, a adăugat agenția britanică, indicând că li se vor oferi teste și vaccinări, după caz, precum și îngrijiri suplimentare în cazul în care sunt testate pozitiv sau prezintă simptome.
Varianta mpox clada Ib este o nouă formă a virusului care a determinat, în luna august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să decreteze mpox „o urgență de sănătate publică de interes internațional”, cel mai înalt nivel de alertă al său, pentru a doua oară în doi ani, după ce un focar din Republica Democratică Congo (RDC) s-a răspândit în țările vecine din Africa.
Mai multe epidemii de mpox, cunoscută anterior ca „variola maimuţei”, sunt în prezent active în RDC şi, într-o măsură mai mică, în câteva ţări vecine. Ele sunt alimentate de două versiuni diferite ale virusului mpox, clada I, care circulă de decenii, şi clada Ib, o variantă nouă, mai puțin studiată, mai contagioasă și mai severă, care îngrijorează comunitatea internațională.
Noua tulpină de mpox a apărut în Republica Democratică Congo și s-a extins și în țările vecine. Au fost detectate cazuri în Burundi, Rwanda, Uganda, Kenya, Suedia, Germania și India.
Mpox poate fi transmis prin contactul apropiat cu o persoană infectată, cu animale infectate sau materiale contaminate. Simptomele comune includ o erupție cutanată sau leziuni pline de puroi, care durează până la o lună.
Virusul poate provoca febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici umflați. Boala nu este de obicei severă, dar poate fi fatală pentru unele persoane.