Un spital din Cluj, printre cele șase din țară care vor transmite Ministerul Sănătății date privind calitatea serviciilor medicale

Un spital din Cluj, printre cele șase din țară care vor transmite Ministerul Sănătății date privind calitatea serviciilor medicale

Datele colectate și monitorizate trebuie raportate Ministerului Sănătății până la 30 septembrie 2023, urmând ca spitalele publice cu cei mai buni indicatori de performanță să fi premiate dintr-un fond inclus în PNRR.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României are inclus un fond pentru calitatea serviciilor medicale, care va “premia” spitalele publice cu cei mai buni indicatori de performanță. Acești indicatori vor fi stabiliți printr-o procedură în care sunt incluse șase unități medicale publice, care vor transmite date către Ministerul Sănătății, până la finalul lunii septembrie 2023, scrie 360medical.ro

Cele șase spitale sunt: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila” București, Spitalul Județean Călărași, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti și Spitalul Clinic de Urgenţă București.

Aceste spitale vor colecta și monitoriza, până la 15 septembrie 2023, date privind stabilirea indicatorilor de performanță și de calitate utilizați în vederea selectării unităților sanitare cu paturi, beneficiar  ale Fondului pentru calitatea serviciilor medicale.

Datele colectate și monitorizate trebuie raportate Ministerului Sănătății până la 30 septembrie 2023.

Metodologia aprobată prin actul normativ prevede că cele 6 spitale vor colecta și raporta indicatori privind siguranța pacientului (precum infecții asociate cateterismului venos central, evenimente asociate ventilației mecanice, procentul de pacienți internați în spital evaluați pentru riscul de cădere prin protocoale aplicate sau rata de căderi ale pacienților în timpul spitalizării), experiența pacientului (ratele de satisfacție a pacienților după externarea din spital), personalul medical (Procent din personalul medical care a participat la activități de formare, procentul de lucrători din domeniul sănătății care au respectat protocolul standard de sănătate etc) și eficacitate (mortalitatea în spital prin insuficiență cardiacă, infarct miocardic acut, pneumonie sau AVC, durata medie de spitalizare etc).

Aceste date vor fi analizate și validate de către o comisie de evaluare clinică, formată din 2 medici specialiști și/sau primari și 2 asistenți medicali, constituită în fiecare dintre cele 6 spitale.

Comenteaza