Unde se construiește Centrul de Tratament cu Protonoterapie din România și cât va costa. Va fi singurul de acest fel în sud-estul Europei

Unde se construiește Centrul de Tratament cu Protonoterapie din România și cât va costa. Va fi singurul de acest fel în sud-estul Europei

Protonoterapia este o formă avansată de terapie pentru tratarea cancerului, care utilizează particule de protoni pentru a furniza doze precise de radiație către tumori.

Potrivit Ministerului Sănătății, Centrul Naţional de Protonoterapie este un proiect în valoare de 70 de milioane de euro, care va fi finanțat din fonduri structurale europene.

“Va fi construit singurul centru de protonoterapie din sud-estul Europei. Ministerul Sănătății se implică direct pentru ca această metodă avansată de tratament a pacienților oncologici să fie realizată în cel mai scurt timp”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat într-un comunicat al ministerului.

Proiectul a fost anunțat în urmă cu 5 ani, studiul de fezabilitate fiind finanțat de guvernul japonez.

Licitația pentru primul Centru de Excelență pentru Diagnosticarea și Tratamentul cu Protonoterapie ar putea începe în luna august, iar investiția estimată în acest moment este de 120 de milioane de euro.

Ministrul Sănătății, prof. univ. Alexandru Rafila a subliniat că Centrul de Protonoterapie va reprezenta o piesă importantă din sistemul de combatere a afecțiunilor oncologice și ar putea fi inclus în Planul Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC).

„Protonoterapia este o soluție inovatoare de tratament a afecțiunilor oncologice și eu cred că trebuie să facă parte din pachetul nostru de răspuns, strategic, pentru combaterea cancerului în România”, a declarat  Alexandru Rafila.

„Pentru pacienți, accesul la o terapie cu grad mare de eficiență și grad minim de efecte adverse este crucial. În același timp ne asigurăm că putem pregăti aici viitoarele generații de specialiști care pot să opereze cu acest tip inovator de tehnologie”, a spus Rafila în cadrul unui workshop organizat de Ministrul Sănătății, la care au luat parte și experți în radioterapie/protonoterapie, ingineri radiologi, medici și organizații profesionale specializate.

La eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene (DG Reform), CNAS, ANMCS, CNCAN, ANAP, Banca Mondialǎ, CNI, precum și experți din cadrul Institutului de Oncologie București și San Donato.

Protonoterapia este o formă avansată de terapie pentru tratarea cancerului, care utilizează particule de protoni pentru a furniza doze precise de radiație către tumori. Această tehnică este diferită de radioterapia convențională, care folosește raze X sau radiație cu fotoni.

Comenteaza