Ungaria vrea să producă vaccinul chinezesc Sinopharm în Debrecen

Ungaria vrea să producă vaccinul chinezesc Sinopharm în Debrecen

Ungaria intenţionează să producă vaccinul chinezesc anti-COVID-19 Sinopharm, precum şi un vaccin propriu la fabrica aflată în construcţie în acest scop în oraşul Debrecen.

''Va exista o cerere globală constantă pentru vaccinuri, iar pentru Ungaria ar fi un avantaj strategic să joace rolul nu doar de consumator, ci şi de producător'', a explicat Szijjarto, luni, în timpul unei vizite în China, relatează agenţiile Reuters şi MTI.

Într-un prim pas, a continuat el, tehnologia de condiţionare a dozelor în fiole ar putea fi introdusă la fabrica de la Debrecen, pentru ca ulterior acolo să se desfăşoare întregul proces de producţie al vaccinului.

Premierul Viktor Orban a anunţat în decembrie construirea unei unităţi de producţie de vaccinuri la Debrecen, pentru care a fost alocat un buget de 55 de miliarde de forinţi (193 de milioane de dolari), cu obiectivul ca începând din anul 2022 Ungaria să-şi asigure singură producţia de vaccinuri.

Singura ţară membră a UE care foloseşte vaccinul Sinopharm, de asemenea şi vaccinul rusesc Sputnik V, deşi niciunul dintre acestea nu a fost aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), Ungaria şi-a vaccinat până în prezent 5,1 milioane de persoane, dintr-o populaţie de circa 10 milioane de locuitori, circa 3,6 milioane primind şi a doua doză de vaccin anti-COVID-19.

Comenteaza