Unul dintre vaccinurile anti-COVID din pandemie, retras de pe piață. De ce s-a luat această decizie

Unul dintre vaccinurile anti-COVID din pandemie, retras de pe piață. De ce s-a luat această decizie

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania producătoare şi-a retras în mod voluntar "autorizaţia de introducere pe piaţă".

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat că retrage de pe piață vaccinurile sale împotriva COVID-19 la nivel mondial. Decizia ar fi  fost luată pe fondul cererii scăzute de pe piață și în condițiile în care există stocuri mari de vaccinuri rămase din pandemie. 

Compania a precizat că va solicita retragerea autorizațiilor de punere pe piață a vaccinului Vaxzevria în Uniunea Europeană.

“Deoarece au fost dezvoltate multe vaccinuri împotriva Covid-19, adaptate la diverse variante, există un surplus de vaccinuri disponibile “, a transmis compania farmaceutică, potrivit Reuters.

Din această cauză, a scăzut drastic cererea pentru vaccinul Vaxzevria, care nu mai este produs în prezent.

Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite. Cererea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie.

Compania farmaceutică se concentrează în prezent pe dezvoltarea de vaccinuri împotriva virusului respirator sincițial (VRS) și de medicamente pentru tratamentul obezității, după ce a realizat mai multe tranzacții în ultimii ani.

Comenteaza