Vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 și 15 ani ar putea începe de miercuri/ Cum arată formularul de consimţământ
- Scris de Ziua de Cluj
- 31 Mai 2021, 16:54
- Sănătate
- Ascultă știrea
CNCAV transmite că vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani ar putea începe miercuri, respectarea acestui termen fiind condiţionată de îndeplinirea “tuturor criteriilor procedurale impuse” de Agenţia Europeană a Medicamentului, “conform calendarului agreat”.
“De miercuri, 2 iunie, ar putea începe imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech. Respectarea acestui termen este condiţionată de îndeplinirea tuturor criteriilor procedurale impuse de Agenţia Europeană a Medicamentului, conform calendarului agreat”, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV).
Campania de imunizare în rândul copiilor vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a emis pe 28 mai recomandarea de autorizare a vaccinului Comirnaty împotriva COVID-19 pentru această categorie de vârstă. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.
Sursa citată precizează că pentru facilitarea înscrierii la programare, platforma electronică va fi optimizată şi, începând cu data de 1 iunie, permite înscrierea la vaccinare a minorilor prin intermediul conturilor părinţilor, tutorilor sau ale aparţinătorilor legali.
De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie unde se administrează acest tip de vaccin sau la evenimentele de tip maraton, drive-thru.
“Vaccinarea este gratuită şi voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât şi formularul de consimţământ informat prin care îşi exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinţi, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulţii vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, paşaport, pentru adulţi şi certificatul de naştere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani)”, afirmă sursa citată.
Potrivit CNCAV, vaccinarea rămâne “soluţia sigură şi eficientă” pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, “cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european”.
“Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech în cazul copiilor între 12 şi 15 ani, sens în care eficacitatea la aceştia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinaţi”, mai precizează reprezentanţii CNCAV.