Vaccinul rusesc, Sputnik V, cu o eficacitate de 91,6%, ar putea fi aprobat şi produs în UE

Vaccinul rusesc, Sputnik V, cu o eficacitate de 91,6%, ar putea fi aprobat şi produs în UE
| Foto: AP News

Liderii din Franța, Germania și Comisia Europeană sunt printre oficialii europeni de rang înalt care lasă deschis drumul aprobării vaccinului Sputnik V produs de Rusia. 

Veștile că serul din Rusia care imunizează împotriva Covid-19 este la fel de eficient ca cele mai bune eforturi științifice ale Occidentului aduce motive de bucurie în UE. Cancelarul german Angela Merkel a fost deschisă aprobării vaccinului Sputnik V. Fiecare vaccin este „binevenit” în UE, cu condiția ca Agenția pentru Medicamente să îl recomande, a spus ea în cadrul unui interviu. Cancelarul Angela Merkel a discutat despre producția de vaccin Sputnik la o facilitate din Germania, în urma unei convorbiri cu președintele Vladimir Putin.

Liderii UE sunt presați de criticile în privința întârzierilor din producția și livrarea stocurilor de ser Pfizer-BioNTech pentru a fi folosite în UE. Totodată, recentul vaccin aprobat de la AstraZeneca nu este recomandat de autoritățile din sănătate pentru persoanele sub 65 de ani sau chiar 55 de ani. 

Dacă Rusia dezvăluie toate datele, UE ar putea aproba vaccinul care, potrivit studiilor, este foarte eficient. Potrivit concluziilor unui studiu publicat marţi în revista ştiinţifică de prestigiu “The Lancet”, Sputnik V oferă o eficacitate de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19. Însă recunoașterea eficacității vaccinului din Rusia pune presiune și pe oficialii europeni care încearcă să se țină de calendarul de imunizare.

Însă, aceasta depinde de cantitatea de vaccin pe care Rusia îl poate fabrica. Fondul rusesc de investiții nu a arătat cât din producție este momentan online, însă a spus că țintește 1 miliard de doze până la sfârșitul anului, destul pentru 500 de milioane de oameni. Rusia are acorduri de fabricare cu un număr de state, inclusiv India, Coreea și Brazilia. Producția în China va începe în februarie.

Premierul Bavariei, Markus Soder, a precizat că autoritățile UE ar trebui să revizuiască urgent vaccinurile Rusiei și Chinei, făcându-le loc pentru folosirea eficientă și sigură.

Comenteaza