Valul de COVID ia proporții în China. Crematoriile nu mai fac față

Valul de COVID ia proporții în China. Crematoriile nu mai fac față

Crematoriile din China sunt copleşite în contextul în care ţara se confruntă cu un val fără precedent de COVID-19 care ameninţă în special persoanele în vârstă, vulnerabile, multe dintre acestea nevaccinate.

După ce a renunțat la politica COVID ZERO și a ridicat brusc majoritatea măsurilor la începutul lunii decembrie, inclusiv testele de screening cvasi-obligatorii, numărul cazurilor de COVID-19 a explodat în China.

Spitalele sunt copleşite, în timp ce medicamentele antigripale lipsesc din farmacii, pe măsură ce ţara învaţă să trăiască cu virusul.

La Chongqing (sud-vest), o municipalitate-provincie cu peste 30 de milioane de locuitori, la un crematoriu nu sunt locuri pentru depozitarea cadavrelor. În ultimele zile, numărul acestora este "mult mai mare decât înainte", a declarat pentru AFP un angajat care nu a dorit să îşi dezvăluie numele din motive de siguranţă, scrie Agerpres.

"Cu toţii suntem foarte ocupaţi, nu mai este loc pentru cadavre în camerele frigorifice", a precizat angajatul care nu a putut preciza dacă aceste decese sunt asociate COVID-19.

O situaţie similară predomină şi la celălalt capăt al ţării. "Evident că suntem ocupaţi, ce loc nu este (ocupat) în acest moment?", a declarat, de asemenea, reprezentantul unui crematoriu din Baoding, lângă Beijing, situat la 1.300 km distanţă.

Capitala chineză şi cei 22 de milioane de locuitori ai săi sunt deosebit de afectaţi de COVID-19, care s-a răspândit cu viteza fulgerului în ultimele zile.

Potrivit AFP, în faţa crematoriului Dongjiao din Beijing erau marţi mai mult de o duzină de vehicule care aşteptau să intre, majoritatea dricuri decorate cu panglici de culoare închisă şi buchete de flori. Un şofer aflat la coadă a declarat că aşteptă de câteva ore. Instituţia a refuzat să comenteze cauza acestor decese.

La Guangzhou (sud), un crematoriu a raportat o situaţie "extrem de îngrijorătoare".

"Incinerăm peste 40 de cadavre pe zi, comparativ cu o duzină înainte. Suntem de trei până la patru ori mai ocupaţi faţă de anii precedenţi", a declarat un angajat al crematoriului sub protecţia anonimatului.

Comenteaza