Variola maimuței. Cine este cel mai expus riscului de a se infecta și cum poate fi redusă transmiterea bolii
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Mai 2022, 13:04
- Sănătate
- Ascultă știrea
Tot mai multe țări raportează cazuri cu variola maimuței, boală de obicei endemică în Africa de Vest.
După ce Slovenia și Cehia a confirmat fiecare câte un caz cu variola maimuței, o persoană infectată a fost depistată și în Emiratele Arabe Unite. De asemenea, Canada a anunțat alte 15 cazuri în Quebec și autoritățile sanitare au precizat că se aşteaptă la mai multe cazuri în alte provincii ale ţării.
Până acum sunt peste 230 de cazuri, confirmate și suspecte, în 20 de țări în afara Africii.
Experții se așteaptă că numărul infectărilor să crească, dar sunt de părere că riscul pentru populația generală rămâne scăzut.
Cum poate fi redusă transmiterea virusului?
Trebuie subliniată importanţa igienei mâinilor folosind apă şi săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. Este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuţei să fie izolată şi ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecţie personală adecvate. În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea bolii, iar vaccinul tradiţional împotriva variolei oferă protecţie, trebuie menţionat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populaţiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecţia oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.
Cine este cel mai expus riscului de a face variola maimuţei?
Oricine are contact apropiat cu o persoană cu variola maimuţei se poate infecta. Cu toate acestea, familia unei persoane cu variola maimuţei prezintă un risc mai mare de infecţie din cauza contactului apropiat. Persoanele ale căror profesii sau comportamente le pun la risc mai mare de expunere ar trebui să ia măsuri pentru a preveni infecţia.
Simptomele bolii sunt adesea uşoare, deşi leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale şi anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi al ochilor.