Vârsta de pensionare a medicilor a fost majorată la 70 de ani. Condițiile în care pot profesa până la orice vârstă

Vârsta de pensionare a medicilor a fost majorată la 70 de ani. Condițiile în care pot profesa până la orice vârstă

Guvernul a majorat vârsta de pensionare a medicilor la 70 de ani, printr-un act normativ care prevede chiar posibilitatea ca aceștia să lucreze până la orice vârstă, în anumite condiții.

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, noi măsuri în domeniul sănătății, printre care se regăsesc și câteva schimbări privind vârsta de pensionare a doctorilor. Ordonanța Guvernului nr. 44/2024 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. 

“Medicii pot continua activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului sau prin notificarea casei de asigurări de sănătate de către medicul care se află în relație contractuală în mod direct cu aceasta. Medicul va notifica casa de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală, cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii”, prevede actul normativ, într-un alineat care modifică o prevedere a art. 391 din Legea nr. 95/2006.

În forma anterioară legea prevedea că, “la cerere, medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”.

Potrivit ordonanței, medicii vor putea profesa și după vârsta de 70 de ani, în anumite condiții.

“Medicii care au depășit limita de vârstă de 70 ani prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii pot profesa în continuare în unități sanitare private“, se precizează în actul normativ, citat de 360medical.ro.

Și medicii titulari ai cabinetelor de medicină de familie din mediul rural îşi vor putea continua activitatea după vârsta de 70 de ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană şi de Colegiul Medicilor, dacă îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

Medicii pot profesa după vârsta de 70 de ani și în unități sanitare publice cu deficit de personal sau aflate în zone defavorizate, aceste ultime excepții fiind în vigoare și până acum (însă calculate pe baza vârstei de pensionare de 67 de ani).

De asemenea, vor putea profesa până la orice vârstă medicii care au fost deţinuţi sau internaţi din motive politice după dictatura instaurată la 6 martie 1945, care au fost deportați în străinătate sau au fost prizonieri, pe baza certificatului anual de sănătate.

“Aceste prevederi se aplică şi medicilor care, din motive politice, au fost obligaţi să îşi întrerupă studiile o anumită perioadă, obţinându-şi licenţa cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi sa îşi reia activitatea profesională”, mai arată OG nr. 44/2024.

În unităţile sanitare publice vor putea profesa și după vârsta de 70 de ani medicii care sunt membri titulari, membri corespondenţi și membrii de onoare ai Academiei de Ştiinţe Medicale sau ai Academiei Române.

 

 

Comenteaza