Vești îngrijorătoare! BA.2 Omicron se răspândește mai repede și poate provoca boli grave

Vești îngrijorătoare! BA.2 Omicron se răspândește mai repede și poate provoca boli grave

Noi experimente de laborator realizate în Japonia arată că subvarianta BA.2 a Omicron poate provoca boli grave, la fel ca variantele vechi ale COVID-19, inclusiv Delta.

Virusul BA.2 - o subvariantă a Omicronului - nu doar se răspândeşte mai repede decât Omicronul, ci poate provoca, de asemenea, oformă mai severă de boală şi pare capabil să contracareze unele dintre armele cheie împotriva Covid-19, sugerează noi cercetări, citate de CNN.

De asemenea, la fel ca prima variantă a Omicron, BA.2 pare să fie imună la vaccin. Astfel, o doză booster restabileşte nivelul de protecţie, iar îmbolnăvirea după infectarea cu virusul devine cu aproximativ 74% mai puţin probabilă.

Subtulpina BA.2 este, de asemenea, rezistentă la unele tratamente, inclusiv sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.

„Ar putea fi un virus mai periculos decât BA.1 şi ar putea fi capabil să se transmită mai repede şi să provoace boli mai grave”, a comunicat dr. Daniel Rhoads, şeful secţiei de microbiologie la Clinica Cleveland din Ohio, scrie News.ro. Rhoads a analizat studiul, dar nu a fost implicat în cercetare.

BA.2 a suferit multe mutaţii, în comparaţie cu virusul iniţial care a apărut în Wuhan, China. Are, de asemenea, zeci de modificări genetice care sunt diferite de tulpina originală Omicron.

„După cum probabil ştiţi, BA.2 se numeşte Omicron ascuns, deoarece testele PCR nu îl identifică (...). Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un pas suplimentar pentru a descoperi această variantă”, a declarat Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a realizat studiul. El mai susţine că aceste constatări dovedesc că BA.2 nu ar trebui considerat o variantă Omicron şi că trebuie monitorizat mai îndeaproape.

Descoperirile au fost publicate, miercuri, ca un studiu preprint pe serverul bioRxiv. În mod normal, înainte ca un studiu să fie publicat în jurnalul medical, acesta este analizat de experţi independenţi. Preprinturile permit distribuirea mai rapidă a cercetării, dar sunt postate înainte să fie revizuite încă o dată.

Comenteaza