Vieți salvate de un bărbat aflat în moarte cerebrală după un accident rutier. Rinichii donați ajung la Cluj

Vieți salvate de un bărbat aflat în moarte cerebrală după un accident rutier. Rinichii donați ajung la Cluj

Medicii au prelevat, luni, la Sibiu, ficatul, rinichii, corneea, ligamente şi ţesut osos de la un bărbat aflat în moarte cerebrală, ca urmare a unui accident rutier.

Organele prelevate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu vor ajunge la spitale din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

"Pacientul, în vârstă de 58 de ani, a fost internat în data de 26 octombrie, fiind politraumatizat în urma unui accident rutier. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în dimineaţa zilei de 30 octombrie de către Conf. Univ. Dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de "key donation person" identifică potenţialii donatori şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării", se arată în comunicatul de presă, conform Agerpres.

Acordul pentru donare a fost obţinut de la familia pacientului de către medicul Tiberiu Toabes, coordonatorul local de transplant. După obţinerea acordului de prelevare au fost demarate cu rapiditate procedurile necesare prelevării, luându-se legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.

La procesul de prelevare au participat echipe medicale din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

"Procesul este unul complex iar în desfăşurarea acestuia a fost implicată o echipă formată din mai mulţi medici ai spitalului judeţean din care au mai făcut parte: Dr. Alina Bereanu - medic primar ATI, Dr. Sandra Neamţu - medic specialist ATI şi medicii rezidenţi: Dr. Teofil Pisaltu, Dr. Emil David şi Dr. Roxana Sânpălean. La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din Bucureşti şi Cluj Napoca. Ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Andrei Tomuţă", au precizat reprezentanții  spitalului.

Medicii au mulţumit familiei pacientului de la care s-au prelevat organele.

"Ca de obicei, în astfel de situaţii, cel mai importat aspect este gestul familiei. Transmitem pe această cale, mulţumirile noastre ale personalului medical, dar şi recunoştinţa pacienţilor care vor avea o viaţă mai bună", a declarat coordonatorul sibian de transplant, medicul Tiberiu Toabes.

Comenteaza