Vieţi salvate: peste 10.000 de femei, consultate de medicii clujeni în cadrul unor programe de screening

Vieţi salvate: peste 10.000 de femei, consultate de medicii clujeni în cadrul unor programe de screening
De cele mai multe ori, pacienţii ajung la medic în stadii avansate ale bolii, când viaţa le este deja pusă în pericol. Pentru a depista necruţătoarele afecţiuni încă din stadiile incipente, medicii clujeni au desfăşurat două programe de screening pentru cancerul de col uterin, respectiv pentru cel mamar.

În total, peste 10.000 de femei au beneficiat de consultaţii în cadrul unui proiect derulat de Institutul Oncologic Ion Chiricuţă din Cluj-Napoca, proiect finaţat din fonduri norvegiene. La cele două programe de screening au avut acces femeile din mediile defavorizate, precum şi cele din comunităţile rurale şi din zonele izolate.

"S-au achiziţionat două unităţi mobile şi un prim laborator HPV de stat, public, primul din Regiunea de Nord-Vest pentru screening-ul primar al cancerului de col uterin. În cadrul acestui proiect s-au efectuat până în prezent circa 7.000 de teste Babeş-Papanicolau în aceste unităţi mobile. Mai avem un program pilot, tot pentru prima dată în ţară, pentru prevenirea cancerului de sân, program în care s-au făcut peste 4.000 de mamografii", a explicat medicul Florian Nicula, directorul celor două programe de screening. Una din cele două unităţi mobile a ajuns de puţină vreme la Cluj şi a fost prezentată pentru prima oară, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

În urma controalelor efectuate în ultimele luni, medicii au descoperit nu mai puţin de 400 de leziuni precursorii ale cancerului de col uterin, respectiv 23 de cazuri de micro-cancer la sân (cancere deja invazive, dar de dimensiuni mici şi care pot fi tratate în condiţii mai bune).

"12% din femeile pe care le-am testat au infecţie HPV, dar asta nu înseamnă neapărat că vor dezvolta cancer - parte din aceste infecţii se vindecă şi doar un anumit procent se transformă în infecţii cronice persistente cu HPV şi din acestea se selectează cazurile care fac displazii, deci apar acele leziuni pre-canceroase", a precizat Florian. Cele două programe de screening se vor derula până la începutul anului viitor.

Statisticile din domeniu arată că ţara noastră se situează în vârful celor mai "negre" clasamente. România ocupă locul doi mondial în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin. Mortalitatea cauzată de acest tip de cancer este de şapte ori mai mare decât în Finlanda, spre exemplu, unde există cel mai bun program de screening, au explicat medicii clujeni.

Comenteaza