Zeci de mii de infecții respiratorii în ultima săptămână. Cum stăm cu gripa

Zeci de mii de infecții respiratorii în ultima săptămână. Cum stăm cu gripa

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut, în ultima săptămână, față de cea anterioară, transmite INSP.

Numărul total de cazuri de gripă clinică, IACRS şi pneumonii a fost de 86.267, în ultima săptămână, în creștere cu aproape 3.000 de cazuri față de intervalul anterior, 9 - 15 octombrie.

"În săptămâna 16.10.2023 - 22.10.2023 (S42/2023) au fost raportate 86.267 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 8,8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (79.270) şi cu 3,2% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (83.587)", a precizat INSP.

În acelaşi interval au fost raportate 137 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ 236 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi un caz de gripă confirmată de laborator, cu virus gripal A nesubtipat.

De la începutul sezonului, au fost raportate nouă cazuri de gripă confirmate de laborator, dintre care două cu virus gripal AH1, trei cu virus gripal AH3, trei cu virus gripal B, un caz cu virus gripal A nesubtipat. Totodată, s-a înregistat o coinfecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2.

Vaccinarea antigripală. Cine se poate vaccina gratuit

Până la data de 22 octombrie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 368.556 persoane vaccinate antigripal, din care 358.391 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat

Conform Ministerului Sănătății, beneficiază de compensare 50% din prețul de referință persoane cu vârsta de la 45 de ani până la 65 de ani, fără boli cronice, iar de compensarea 100%, copii cu vârsta de la 6 luni și până la 19 ani, gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar și persoanele de la 19 ani până la 65 de ani cu boli cronice.

Avantajele vaccinării

Institutul Național de Sănătate Publică reamintește care sunt beneficiile vaccinării antigripale:

  • previne îmbolnăvirea;
  • diminuează severitatea și scurtează durata bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile);
  • reduce semnificativ spitalizările și decesele cauzate de gripă și pneumonii;
  • reduce numărul consultațiilor și a vizitelor la domiciliu;
  • reduce numărul solicitărilor la serviciile de ambulanță;
  • reduce numărul de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute;
  • reduce utilizarea antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa
loading...
Comenteaza