Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului
În prezent 415 milioane de oameni suferă de diabet, iar alte 225 de milioane de cazuri se estimează că vor apărea în următorii 25 de ani, potrivit Federației Internaționale de Diabet (IDF).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Federaţia Internaţională a Diabetului (FID) au marcat pentru prima oară Ziua Mondială a Diabetului la 14 noiembrie 1991.

Diabetul zaharat este o o boală cu evolutie cronică care se caracterizează prin valorile ridicate ale concentrației glucozei din sânge. 
Insulina, hormonul care ajută celulele din corp să folosească glucoza ca sursă de energie, este principala cauză a declanșării diabetului. Când secreția de insulină nu mai este suficientă și când nu își mai îndeplinește rolul, afecțiunea se numește diabet zaharat.

Potrivit OMS se pot diferenţia trei forme de diabet: tipul 1, tipul 2 și cel gestațional (din timpul sarcinii), cel mai des întâlnit fiind diabetul de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 2 apare predominant la persoanele supraponderale sau obeze.

Importanţa diagnosticării şi iniţierii unui tratament adecvat este esenţială având în vedere complicaţiile pe care boala le poate provoca. Infarctul miocardic, bolile renale, orbirea, probleme circulatorii care pot ajunge până la necesitatea amputării membrelor pot fi câteva dintre afecţiunile cauzate de această boală. Specialiștii atrag însă atenția că toate complicațiile diabetului pot fi prevenite prin menținerea sub control, în limite normale, a glicemiei, a tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului.

Conform datelor publicate de Ministerul Sănătăţii în România, în 2011 erau înregistraţi un număr de 796.803 persoane cu diabet zaharat, 67% dintre acestea provin din mediul urban şi aproximativ 14,5% sunt insulino dependenţi. Tot pentru anul 2011, potrivit datelor emise de Ministerul Sănătăţii erau înregistrate 2651 cazuri de diabet juvenil, din care 61% în mediul urban. Valoarea incidenţei era de aproximativ 64.000 de cazuri noi pe an, iar incidenţa diabetului juvenil este estimată la 262 cazuri noi pe an (2010).Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în anul 2015 aproximativ 415 milioane de oameni sufereau de diabet la scară mondială, adică 8,3% din populația adultă. Numărul se estimează că va crește până la 642 de milioane până în anul 2040, ceea ce înseamnă că unul din zece adulți va avea diabet, conform diabetesatlas.org.

În Europa, numărul persoanelor cu diabet este de aproximativ 59,8 milioane, la care se adaugă în jur de 23 de milioane care nu au fost diagnosticați.

România are un Program Naţional de Diabet care urmăreşte îmbunatăţirea stării de sănătate, creşterea speranţei de viaţă a bolnavilor de diabet zaharat, precum si asigurarea accesului la tratament al bolnavilor cu diabet zaharat cuprinşi in program prin acţiuni de prevenţie şi control în diabet şi alte boli de nutriţie, şi prin tratamentul medicamentos (cu insulină şi cu antidiabetice orale).

 

 

 

 

Comenteaza