Ziua mondială a donatorului de sânge: 1,7% dintre români donează sânge, în timp ce media europeană este de 37%

Ziua mondială a donatorului de sânge: 1,7% dintre români donează sânge, în timp ce media europeană este de 37%

Vineri, 14 iunie, este celebrată Ziua mondială a donatorului de sânge.

Tema din acest an stabilită de OMS, partenerii săi și comunitățile din întreaga lume pentru Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, 14 iunie 2024, este: "20 de ani de sărbătorire a dăruirii: mulțumim donatorilor de sânge!".

OMS consideră că această aniversare este "o oportunitate excelentă și oportună de a le mulțumi donatorilor de sânge din întreaga lume pentru donațiile lor salvatoare de-a lungul anilor și de a onora impactul profund asupra pacienților și donatorilor. Este, de asemenea, un moment oportun pentru a aborda provocările continue și pentru a accelera progresul către un viitor în care transfuzia de sânge sigură este accesibilă universal".

Sângele sigur salvează vieți!

Sângele este nevoie de femeile cu complicații în timpul sarcinii și nașterii, copiii cu anemie severă, adesea rezultată din malarie sau malnutriție, victimele accidentelor și bolnavii de intervenții chirurgicale și cancer.

Există o nevoie constantă de aprovizionare regulată cu sânge, deoarece acesta poate fi păstrat doar pentru o perioadă limitată de timp înainte de utilizare. Este necesară donarea regulată de sânge de către un număr suficient de oameni sănătoși pentru a se asigura că sângele va fi întotdeauna disponibil oricând și oriunde este necesar.

Sângele este cel mai prețios dar pe care oricine îl poate oferi altei persoane – darul vieții. O decizie de a-ți dona sângele poate salva o viață, sau chiar mai multe dacă sângele tău este separat în componentele sale – globule roșii, trombocite și plasmă – care pot fi folosite individual pentru pacienții cu afecțiuni specifice.

Cine poate da sânge și cât de des?

Criteriile de selecție a donatorului variază de la țară la țară, dar sângele poate fi donat de majoritatea persoanelor sănătoase și care nu au o infecție care se poate transmite prin sânge.

Vârsta la care oamenii sunt eligibili pentru a da sânge variază, dar este de obicei între 17 și 65 de ani. Unele țări acceptă donații de la persoane începând cu vârsta de 16 ani și extind limita superioară de vârstă peste 65 de ani.

Adulții sănătoși pot da sânge în mod regulat – cel puțin de două ori pe an, iar în majoritatea țărilor, volumul de sânge luat este de 450 mililitri, mai puțin de 10% din volumul total de sânge (adultul mediu are 4,5 până la 5 litri de sânge). În unele țări, se ia un volum mai mic. Corpul dumneavoastră va înlocui lichidul pierdut în aproximativ 36 de ore.

Cine nu ar trebui să dea sânge

Nu ar trebui să donați sânge dacă propria dumneavoastră sănătate ar putea avea de suferit în acest caz. Prima preocupare a centrelor de recoltare este să se asigure că donarea de sânge nu dăunează donatorului.

Nu ar trebui să donezi sânge dacă:

  • Te simți rău
  • Ești anemic
  • Sunteți însărcinată, ați fost însărcinată în ultimul an sau alăptați
  • Aveți anumite afecțiuni medicale, care ar putea să vă facă un donator nepotrivit 
  • Luați anumite medicamente, cum ar fi antibiotice.

Este posibil să puteți dona sânge mai târziu. În unele cazuri însă, pentru a vă proteja propria sănătate nu veți putea dona sânge.

Nu ar trebui să donezi sânge dacă asta ar putea provoca rău pacientului care îl primește

Sângele poate transmite infecții care pun viața în pericol pacienților care primesc transfuzii de sânge. Nu ar trebui să donați sânge dacă:

  • Aveți sau este posibil să fi contractat recent o boală cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV sau sifilis, care poate fi transmisă unui pacient care primește sângele dvs.
  • Stilul dvs. de viață vă expune riscul de a contracta o infecție care poate fi transmisă prin sânge: de exemplu, dacă aveți mai mult de un partener sexual sau aveți contact sexual cu prostituate
  • V-ați injectat vreodată droguri recreative, nemedicinale
  • Ți-ai făcut recent un tatuaj, o scarificare a pielii sau un piercing la ureche sau la corp – serviciul local de sânge vă poate spune cât timp trebuie să așteptați înainte de a da sânge
  • Ați avut contact sexual cu oricine din categoriile de mai sus.

Donator de sânge în România

Doar 1,7% dintre romani donează sânge. Suntem, astfel, pe ultimele locuri în Europa la numărul de donatori de sânge.

„Trebuie să se facă educaţie în şcoală, să vină de la 18 ani. Au bonusuri: zi liberă serviciu, tichete de masă, analize, abonament la jumătate, plus investigaţii”, spune medicul Angela Cîrstea, de la Centrul de Transfuzie Bucureşti, citat de tvrinfo.ro.

Din acest an donatorii de sânge primesc tichete de masă care au o valoare de 4 ori mai mare faţă de anii trecuți. Suma alocată ajunge la 280 de lei, comparativ cu suma anterioară de 67 de lei.

Comenteaza