Ziua Mondială a Inimii. Peste 6.000 de pacienți au fost investigați, doar în ultimul an, în ambulatoriul de cardiologie a SCJU Cluj

Ziua Mondială a Inimii. Peste 6.000 de pacienți au fost investigați, doar în ultimul an, în ambulatoriul de cardiologie a SCJU Cluj
| Foto: SCJU Cluj-Napoca

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pune la dispoziția pacienților două secții de specialitate în cardiologie și un ambulatoriu, acoperind aproximativ 30% din cazurile de specialitate din județ.

Pe 29 septembrie este Ziua Mondială a Inimii, moment care reprezintă o bună ocazie de conștientizare a pericolului pentru sănătate reprezentat de bolile cardiovasculare, dar și o evidențiere a aportului profesioniștilor domeniului în lupta cu provocările aduse de această patologie.

În Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean de Urgență pune la dispoziția pacienților două secții de specialitate, Secția Clinică Cardiologie I și Secția Cardiologie II Intervențională, având în compunere Unitatea de supraveghere și Terapie Avansată a Cardiacilor Critici și Laboratorul de Cardiologie Intervențională și un ambulatoriu, acoperind aproximativ 30% din cazurile de specialitate din județ.

Conform reprezentanților SCJU Cluj, în cifre, activitatea celor două secții în ultimul an, însemnă și 2969 pacienți tratați pe spitalizare continuă, 1113 tratamente intervenționale. În ultimul an, 6366 pacienți au fost investigați în Ambulatoriul de Specialitate Cardiologie, renovat recent și dotat cu aparatură de ultimă generație. Aparatul de diagnostic și individualizare a pacienților hipertensivi din dotarea ambulatoriului este unicat în această parte a țării.

Secția Clinică Cardiologie Intervențională reprezintă singurul centru din zonă în care se formează specialiști în cardiologie intervențională și gestionează cu succes două programe naționale de sănătate: Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, prin care pacienții beneficiază de tratament prin procedeul angioplastiei primare și Programul de dilatări coronariene și arteriale periferice.

"România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

Specialiștii cardiologi consideră că există factori de risc pentru boala cardiovasculară care nu pot fi controlați, printre care vârsta și moștenirea genetică. În schimb, pot fi controlați alți factori de risc, precum fumatul, inactivitatea, obezitatea, colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 și, desigur, stresul.

Mai mult decât atât, pentru sănătatea inimii este necesar să ne informăm corect și complet, să fim consecvenți unui stil de viață sănătos și să apelăm întotdeauna la specialiști atunci când avem nevoie de sprijin calificat", atrag atenția medicii din casrul SCJU Cluj-Napoca.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza