Semnal de alarmă tras de primarul Clujului: „Casa devine un lux de ultimă generație. Este nevoie de intervenția statului”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 25 Iun 2024, 12:16
- Administraţie
- Ascultă știrea
Primarul Emil Boc este de părere că administrațiile locale nu pot fi lăsate singure în încercarea de a rezolva problema locuirii și a achizționării de case, mai ales în cazul tinerilor.
Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a spus, la ZIUA LIVE, că este nevoie de intervenția statului pentru a reglementa și a aduce echilibrul pe piața imobiliară.
„Am avut o intervenție destul de apăsată și voi mai avea, la Bruxelles, subliniind faptul că avem nevoie de soluții financiare pentru rezolvarea problemelor presante pe care le are Europa și țările membre. De la criza locuirii, pe care o consider ca viitoarea criză majoră a Europei. Discutam cu un coleg primar din Germania care îmi spunea că sunt zone în care nu poți să îți mai cumperi casă decât dacă îți faci credit pe trei generații.
Problema este simplă: locuințe puține, prețuri foarte mari. Astfel s-a ajuns la niște prețuri incredibile. Fenomentul acesta se întâmplă deja în Germania. Și noi avem o criză a locuirii în marile metropole din România. Administrațiile locale nu pot fi lăsate singure pentru că nu pot rezvola problema aceasta.
Europa trebuie să vină cu un program masiv de a sprijini categoriile defavorizate pentru acces la locuire decentă, pentru a sprijini tinerii să-și poată lua credite și să-și poată suporta decentul cost de achiziționare a unei case. La nivel național trebuie reluat programul ANL de construcție de locuințe pentru tineri, care e în moarte clinică. Trebuie readus la viață și implementat acolo unde este solicitare”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.
Boc: „Piața nu va rezolva, ba dimpotrivă va agrava problema dacă o lăsăm așa. Prețurile o iau razna”
Primarul Clujului spune că Guvernul trebuie să intre în parteneriat cu administrațiile locale și să ofere terenuri de la ministere, de la agenții, care acum sunt în paragină, unde să se introducă utilități și să se poată construi în regim public și privat locuințe atât pentru tineri, cât și locuințe cu dimensiune socială cu prețuri accesibile.
„Problema trebuie tratată global, cu sprijin și intervenție de la Bruxelles, până în Capitale, până la nivel județean și la nivel local. Problema locuirii nu mai poate fi lăsată doar la jocul pieții. Piața nu va rezolva, ba dimpotrivă va agrava problema dacă o lăsăm așa. Prețurile o iau razna, iar veniturile nu mai pot ține pasul cu prețurile din economia liberă.
Este nevoie de intervenția statului pentru a reglementa și a aduce echilibrul pe piață. Să aibă toți șansa la un loc numit casă. Astăzi, casa devine un lux de ultimă generație. Nu este posibil într-o societate, care să fie armonizată și să aibă viitor pe termen lung, ca accesul la o locuire să rămână doar un vis și o aspirație”, a conchis Boc.