8 miliarde de locuitori pe suprafața Terrei, începând de astăzi

8 miliarde de locuitori pe suprafața Terrei, începând de astăzi

Populația planetei a depășit marți pragul de 8 miliarde de locuitori, potrivit estimării oficiale a Națiunilor Unite

15 noiembrie 2022 este ziua în care planeta noastră a schimbat prefixul și a ajuns la 8 miliarde de suflete. Ultima „aniversare” a fost acum 11 ani, pe 31 octombrie 2011, atunci când s-a născut locuitorul cu numărul 7 miliarde, o fetiță din Filipine.

În 1804 s-a născut pământeanul cu numărul 1 miliard. Revoluția industrială, dar și creșterea calității sistemului medical au făcut ca 80 de ani mai târziu, în 1927, populația globului să se dubleze. Și, de aici încolo, am fost tot mai mulți, într-un ritm susținut.

Un factor important al creșterii demografice este și speranța de viață tot mai mare. În 1.800, un om trăia în medie doar 30 de ani. 

Speranța de viață globală la naștere a atins 72,8 ani în 2019, o îmbunătățire de aproape 9 ani față de 1990. Se estimează că scăderile suplimentare ale mortalității vor avea ca rezultat o longevitate globală medie de aproximativ 77,2 ani în 2050. Cu toate acestea, în 2021, speranța de viață pentru cei mai puțin dezvoltati țările au rămas cu 7 ani în urma mediei globale, potrivit www.un.org.  

România se află într-o continuă scădere a populației tinere, accentuată pe de-o parte de scăderea natalității, dar și a migrației. Anul trecut am înregistrat cele mai puține nașteri din ultimul secol, în schimb românii care locuiesc în alte țări au adus pe lume tot mai mulți copii. 

Comenteaza