9 ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Sora Aurei Ion cere finalizarea dosarului: "A trecut prea mult timp"

9 ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Sora Aurei Ion cere finalizarea dosarului: "A trecut prea mult timp"

Rude şi voluntari ai Asociaţiei Aura Ion, studenta care a murit în accidentul aviatic petrecut la data de 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, s-au recules duminică la locul tragediei.

Aceștia au urcat duminică la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, prin zăpadă, prin pădure, pe ultima parte a drumului, până în Dâmbul Bumbului, locul unde a căzut aeronava în urmă cu 9 ani.

Oamenii au aprins o lumânare şi au depus o floare albă lângă un brad în care se presupune că a stat tânăra în ultimele ore de viaţă. De asemenea, ei au aprins mai multe candele şi au pus buchete de flori şi în foişorul de lemn, un "altar" construit de localnici în 2014 la locul în care s-a prăbuşit aeronava, relatează Agerpres.

Potrivit imaginilor postate duminică pe reţele sociale de către sora mai mare a Aurei Ion, Mariana Ciucă, aceasta şi-a exprimat revolta că la 9 ani de la producerea tragediei procurorii nu au finalizat încă dosarul.

"Sunt 9 ani în care ai fi sperat că justiţia din România îi va face dreptate, dar nu. În România, sistemul te tratează ca pe un neom. (...). Le cerem procurorilor de caz să facă ceva odată. (...). Trebuie să-i dăm pace, să se odihnească. A trecut prea mult timp", a spus Mariana Ciucă, convinsă de faptul că sora sa ar fi putut fi salvată.

În august 2018, procurorii militari au dispus clasarea unei părţi din dosarul accidentului aviatic din Apuseni, respectiv cea cu privire la activitatea autorităţilor de la ISU, STS, Jandarmerie, MApN, MAI, Poliţie, prefecţi, aleşi locali, "întrucât acţiunile/ inacţiunile acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni", iar "în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu".

Pe de altă parte, procurorii au declinat către Parchetul General o altă parte a dosarului, în legătură cu acţiunile sau inacţiunile desfăşurate de cei doi piloţi ai avionului, medici, dar şi controlori şi lucrători de la ROMATSA.

Potrivit specialiştilor de la Medicină Legală Alba, Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic. Cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute.

Pe lângă Aurelia Ion, în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni a murit și pilotul Adrian Iovan, iar copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, au fost răniți.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Salvatorii au ajuns la locul accidentului după 5 ore. 

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate atunci la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu. Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.

Comenteaza