Foto A lăsat mapa și a pus mâna pe rangă și ciocan! Arhitectul șef al Clujului ajută la salvarea unei Biserici de lemn din județ

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, este voluntar în demersul „Ambulanței pentru Monumente”, care restaurează Biserica de lemn din localitatea Păniceni.

Săptămâna asta am lăsat mapa și am luat sapa, ranga, ciocanul ca să ajutăm la salvarea bisericii de lemn de la Păniceni. Ziua 1 #Voluntar în demersul Ambulanței pentru Monumente excelent coordonat de Eugen Vaida.

Ziua 2 - #voluntar pentru patrimoniu. Am aflat de la Eugen care e diferența între dranița, șiță și șindrilă, precum și sculele care se folosesc în meșteșugul tradițional. Am învățat de la meșterul Mihai cum se coplește cu baltagul și cum se bate șindrila pe colțul acoperișului, ba chiar am cioplit, bătut - prima dată-n viață - șindrilă pe colț.

Pe lângă rolul esențial in salvarea patrimoniului Ambulanța pentru Monumente are și un excelent rol educativ în înțelegerea și păstrarea meșteșugului și tehnicilor tradiționale de lucru. Continuăm mâine!”, a transmis Salanță.

Biserica din lemn care străjuiește satul Păniceni, de pe colina unde a fost ridicat în urmă cu 300 de ani, este un adevărat monument religios.

Ea datează din 1730 și este situată în cimitirul vechi al satului. Lăcașul are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și a fost construit pe cheltuiala întregului sat, pentru a înlocui un edificiu mai vechi, care nu mai corespundea nevoilor comunității sau se deteriorase.

Ca mulți alții, sătenii și-au ridicat biserica pe coama unui deal, în cel mai înalt loc din sat, fiind astfel vizibilă de la depărtare.

 

Comenteaza