Angajații din Finanțe, la un pas de a intra în grevă generală: Sindicat „După 10 zile de proteste, Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate”

Angajații din Finanțe, la un pas de a intra în grevă generală: Sindicat „După 10 zile de proteste, Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate”
| Foto: Mediafax

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica afirmă într-un comunicat faptul că Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate de ministrul Finanţelor în data de 11 august 2023, iar în acest context, este luată în calcul greva generală.

„Mâine, 5 septembrie 2023, la Bucureşti, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe a convocat Consiliul Naţional, organul de conducere colectiv care poate decide declanşarea grevei generale la nivel naţional, ca reacţie la faptul că, după 10 zile de proteste, Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate de ministrul finanţelor prin Procesul verbal încheiat cu organizaţiile sindicale în data de 11 august 2023. Biroul Executiv a solicitat o întâlnire cu primul ministru al României, informându-l concomitent despre riscul escaladării conflictului, cu repercusiuni asupra bunei funcţionări a instituţiilor statului. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe are semnăturile pentru susţinerea grevei generale de la 75% dintre colegi, care consideră că perioada discuţiilor, negocierilor şi aşteptărilor de soluţionare amiabilă a luat sfârşit", se arată în comunicatul citat.

„Oamenii de la finanțe s-au comportat corect faţă de contribuabili”

Reprezentanţii sindicali precizează că „în toate aceste ultime două săptămâni de proteste spontane, colegii noştri s-au comportat corect faţă de contribuabili şi şi-au respectat atribuţiile de serviciu în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la bugetul statului, depăşind planul de încasări stabilit".

„Singurele dorinţe ale colegilor noştri se referă la respectarea angajamentelor asumate de către Guvern, respectiv acordarea importanţei cuvenite acestui sistem strategic, de siguranţă naţională, care desfăşoară activitatea de colectare şi administrare a veniturilor, combaterea fraudei, evaziunii fiscale şi contrabandei", a spus Marica.

Angajaţii din Administraţia Fiscală au organizat pe 22 august o grevă de avertisment în toată ţară şi un miting de protest în faţa Ministerului Finanţelor.

De asemenea, în data de 11 august, peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

loading...
Comenteaza