Ar putea provoca un dezastru în Cluj lacurile Beliș și Tarnița în cazul unui cutremur uriaș? Cât de real este pericolul

Ar putea provoca un dezastru în Cluj lacurile Beliș și Tarnița în cazul unui cutremur uriaș? Cât de real este pericolul

După seria de cutremure din luna februarie din zona Gorj, care s-au resimțit în destul de puternic și în județul Cluj, se ridică întrebarea dacă s-ar putea întâmpla o tragedie cu lacurile Beliș și Tarnița în cazul unui seism de mai mare amploare.

Un inginer cu o largă experiență în domeniul hidro a precizat pentru apuseni.info că scenariile apocaliptice din filme au o probabilitate de sub 1% și că un astfel de dezastru nu este realizabil.

„Cele două lacuri sunt proiectate să reziste aproape la orice cutremur şi orice inundaţie. Ipotetic, în cazul Belișului și dacă ar fi detonată o bombă uriașă, în amonte de baraj, în condiţiile în care lacul ar fi plin, chiar şi atunci nu s-ar rupe decât puțin din partea superioară a barajului, prin urmare filmele apocaliptice rămân filme….Mai mult, barajele sunt verificate periodic iar acestea au fost construite să reziste la cutremure de magnitudini mult mai mari decât cele din Turcia, de peste 8,5 grade richter, într-o zonă (nordul Munților Apuseni) în care totuși și cutremurele peste 6 grade richter NU sunt estimate, NU sunt luate în considerare”, a firmat acesta.

Mai mult, inginerul a spus că și în cazul unui cutremur care se încadrează la categoriile incident extrem (de peste 8 grade richter) sau dezastru (de peste 9 grade richter) există un mecanism de blocare a valului spre zona metropolitană Cluj, în zona barajului de la Someșul Cald.

Prin urmare, posibilitatea ca lacurile Beliș-Fântânele și Tarnița să „radă” zona metropolitană Cluj este un scenariu de Hollywood.

Comenteaza