Amenzi de 6.000 de lei. Prinși de jandarmi cu 160 de kg de ciuperci, fără acte legale

Amenzi de 6.000 de lei. Prinși de jandarmi cu 160 de kg de ciuperci, fără acte legale
| Foto: https://www.turnulsfatului.ro/

Nu doar copacii sunt ai statului în păduri, ci şi ciupercile, murele, pădureţele, plantele medicinale, etc. Legea nr. 171/2010 prevede stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cum ar fi culesul ciupercilor fără acte sau acordul fondului forestier. 

Este sezonul hribilor şi dacă vă gândiţi să vă faceţi ceva timp să adunaţi câteva sacoşe cu bureţi pentru o zacuscă, aveţi grijă că puteţi lua amenzi usturătoare au păţit-o recent şi alţii. 

Cinci bărbați au fost amendați de jandarmii sibieni după ce au fost prinși transportând cu mașinile aprox 160 de kg de ciuperci fără documente legale, anunță luni reprezentanții instituției. În perioada 13 -14 august 2024, jandarmii sibieni au participat la acțiuni de control în cooperare cu reprezentanții Ocolului Silvic Avrig, pe raza localității Râu Sadului, transmite turnulsfatului.ro.

„Pe timpul acțiunilor, jandarmii sibieni au verificat 5 bărbați cu vârste cuprinse între 28 și 51 de ani, pe care i-au sancționat, în baza Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu amenzi în valoare de 6.000 de lei și avertismente scrise, întrucât au fost depistați pe un drum forestier, cu autoturismele, în care transportau ciuperci din specia hribi, pentru care nu au putut prezenta documentele legale și acordul gestionarului fondului forestier,” arată sursa citată.

Întreaga cantitate de ciuperci, aproximativ 160 de kg, a fost ridicată în vederea confiscării și predată reprezentantului firmei contractante, care are dreptul de recolta ciupercile din fondul forestier.

Conform Legii 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, publicata in Monitorul Oficial 513 din 23 iulie 2010, la capitolul VI, articolul 17, constituie contraventii silvice următoarele fapte:
c) recoltarea din fondul forestier national a produselor nelemnoase specifice, fara acordul proprietarului si/sau al ocolului silvic care asigura administrarea padurii;

Conform Codului Silvic, (3) produsele nelemnoase specifice fondului forestier national sunt:
a) fauna de interes cinegetic;
b) peste din apele de munte, din crescatorii, balti si iazuri din fondul forestier;
c) fructe de padure;
d) seminte forestiere;
e) ciuperci comestibile din flora spontana din cuprinsul acestuia;
f) plante medicinale si aromatice din cuprinsul acestuia;
g) rasina;
h) alte produse.

Comenteaza