Clujeanul Alex Bologa, al doilea campion paralimpic din istoria României, o lecție de viață

Clujeanul Alex Bologa, al doilea campion paralimpic din istoria României, o lecție de viață
| Foto: stirileprotv.ro

Sportivul român Florin-Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la judo pentru nevăzători, cat. 73 kg (J1), vineri, la Jocurile Paralimpice de la Paris, după ce l-a învins în finală pe kazahul Iergali Şamei, prin ippon. Alex are o poveste de viață impresionantă.

Alexandru Bologa are doar 28 de ani și este al doilea campion paralimpic al României, după Eduard Novak, care a reuşit performanţa în 2012, la Londra, în proba de urmărire pe pistă din cadrul competiţiei de ciclism, potrivit stirileprotv.ro.

În ianuarie, Alexandru Bologa afirma, într-un material pentru site-ul Federaţiei Europene de Judo (eju.net), că este hotărât să obţină o medalie de aur la Paris.

"Este un sentiment incredibil. Sunt numărul unu mondial din 2019 şi, uitându-mă în urmă, văd că toată munca mea şi sacrificiile mele dau roade. Sunt recunoscător pentru tot ceea ce mi s-a întâmplat, pentru tot ceea ce am avut ocazia să experimentez şi pentru oamenii pe care i-am întâlnit. A fi numărul unu în lume este o mândrie, dar şi o responsabilitate", spunea el.

Un microb i-a luat vederea

Călătoria lui Alex, necunoscută la momentul respectiv, a început în pântecele mamei sale din cauza microbilor care au trecut la făt. Modificările microbiomului intestinal matern reprezintă unul dintre mecanismele care apar în diverse afecţiuni ale sarcinii, inclusiv restricţia creşterii fetale şi naşterea prematură.

Alex obişnuia să înoate, fără să se gândească la Jocurile Paralimpice înainte de vârsta de 16 ani, când a avut loc un eveniment care i-a schimbat viaţa. Preşedinta Comitetului Paralimpic Român, Salvia Marion Wood-Lamont, a lansat un program menit să găsească tinere talente pentru a le pregăti pentru judo.

Florin-Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice

Sportivul român Florin-Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la judo pentru nevăzători, cat. 73 kg (J1), vineri, la Jocurile Paralimpice de la Paris, după ce l-a învins în finală pe kazahul Iergali Şamei, prin ippon.

Bologa a intrat direct în sferturile de finală ale categoriei, învingându-l pe uzbecul Şohruh Mamedov (ippon), iar în semifinale a câştigat prin waza ari în faţa brazilianului Harlley Damiao Pereira Arruda.

Pentru Bologa (28 ani) aceasta este a trei medalie la Jocurile Paralimpice, după cele două de bronz obţinute î 2016, la Rio (cat. 60 kg), şi în 2021 la Tokyo (cat. 60 kg).

Sportiv antrenat de Gergely Tamas, Bologa are patru titluri europene consecutive, fiind campion european şi mondial en titre. La cat. 73 kg (J2), românul Daniel Vargoczki, debutant la Jocurile Paralimpice, s-a clasat pe locul 7. Vargoczki l-a învins în optimi pe turcul Recep Ciftci, prin ippon, dar a fost învins în sferturi de georgianul Ghiorghi Kaldani prin ippon.

Cum Kaldani s-a calificat în finală, Vargoczki a evoluat în recalificări, fiind întrecut prin ippon de francezul Nathan Petit.

Pe lângă aurul cucerit de Bologa, România mai are asigurată o medalie la Jocurile Paralimpice de la Paris, Camelia Ciripan urmând să evolueze sâmbătă în semifinale la para tenis de masă, la simplu feminin, contra ucrainencei Marina Litovcenko.

 

Comenteaza